objavljeno 04.04.2012. 15:57:00
UPOZORENJE

Francuska: Sukobi u Maliju najviše pogoduju al-Qaidi

"Pribojavamo se da će u ovom stanju meteža Al Qaida islamskog Magreba iskoristiti situaciju da proširi svoj djelokrug i osnaži terorističku prijetnju", poručuju Francuzi

Fotografija vijesti

Susjedne zemlje moraju se više angažirati oko suzbijanja al-Qaide u Maliju, koja koristi zaposjedanje sjevera te zemlje od strane tuareških pobunjenika kako bi ojačala svoju poziciju na tom prostoru, upozorava Francuska, prenosi Hina.

"Pribojavamo se da će u ovom stanju meteža Al Kaida islamskog Magreba (AQIM) iskoristiti situaciju da proširi svoj djelokrug i osnaži terorističku prijetnju", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

Tuareška pobunjenička skupina MNLA je rekla da sada nadzire tri važna grada u pustinjskom području Malija, Kidal, Gao i Timbuktu, i naglasila da nema namjeru ići dalje. Vlada, međutim, zabrinutost zbog uloge lokalne islamističke skupine Ansar Dine koja želi nametnuti islamski zakon u cijelom Maliju.

Mali, dugo vremena jedna od najstabilnijih demokracija zapadne Afrike, našao se u krizi nakon državnog udara 22. ožujka koji je ohrabrio tuareška plemena u njihovim nastojanjima da na sjeveru države uspostave svoju domovinu. Njima su se pridružili islamisti koji u cijeloj državi žele uvesti šerijatski zakon te zapadnoafričke militantne skupine poput nigerijskog Boko Harama.

AQIM je uglavnom samostalno krilo s nekoliko stotina pripadnika nastalo iz salafitskog alžirskog pokreta 2007. "Naši strahovi su temeljeni na endemskoj nazočnosti AQIM-a u regiji i vezama između AQIM-a i Ansar Dine", rekao je Valero.

Valero je istaknuo da je od ključne važnosti da susjedi Malija surađuju kako bi spriječili uspon islamista u regiji.

"Mjesecima govorimo da zemlje regije moraju snažnije surađivati u borbi protiv AQIM-a", rekao je. "Želimo da svi budu dio toga, Mauritanija, Burkina Faso... i želimo prirodno da Alžir odigra svoju ulogu u ovoj situaciji i pred terorističkom prijetnjom".

04.04.2012. 15:57:00
http://m.metro-portal.hr/francuska-sukobi-u-maliju-najvise-pogoduju-al-qaidi/69756/