objavljeno 25.03.2008. 00:27:17

Fotografijama protiv uživanja u alkoholu

Porez na pića
Porez na pića

Zabrana točenja alkohola maloljetnicima i povećanje poreza na alkohol neke su od mjera u kampanji kojoj je cilj uvjeriti Australce da manje piju, izjavila je nedavno australska ministrica zdravstva Nicola Roxon.

No, ministrica sada predlaže i posebne etikete na bocama koje bi upozoravale potrošače na zdravstvene rizike konzumacije alkohola, poput onih koje se već nalaze na kutijama cigareta.

- To je društveni, a ne samo pravni problem i moramo ga tako i tretirati, rekla je Roxon. No, stručnjak Paul Dillom kaže da gadljive fotografije neće imati učinka kao što je to slučaj s cigaretama.

KampanjaFotografije koje zorno prikazuju posljedice prekomjernog uživanju u alkoholu, dio su mjera u kampanji protiv pojave alkoholizma koji sve više pogađa mlade žene. 

- Mislim da netko tko sjedi u restoranu i ruča ne želi gledati raspadajuću jetru na boci crvenog vina, rekao je Dillom. Prema njegovom mišljenju, šokirajuća taktika djeluje kada ljude treba odvratiti od nekih opasnih navika kao što je pušenje ili seks bez zaštite, ali ne i kada se od njih traži da prestanu s nečim u čemu uživaju.

Studija iz 2005. pokazala je da šest od 10 ispitanika ne vjeruje da bi fotografije kakve se nalaze na kutijama cigareta smanjile potrošnju alkohola. Inače, sve više mladih žena konzumira alkohol. (HINA/METRO) 

25.03.2008. 00:27:17
http://m.metro-portal.hr/fotografijama-protiv-uzivanja-u-alkoholu/4805/