objavljeno 22.03.2010. 11:35:29
KORAK PREMA DARWINIZMU

Fosili Neandertalca i Kromanjonca po prvi put izloženi u Americi

Američki nacionalni prirodoslovni muzej povodom 100. godišnjice postojanja otvorio je novi prostor nazvan Dvorana podrijetla čovjeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (amnh.org)

Američki nacionalni prirodoslovni muzej slavi 100. godišnjicu postojanja posebnom izložbom na kojoj su prvi put predstavljene lubanje Neandertalca i Kromanjonca izvan Europe.

Američki je muzej povodom 100. godišnjice postojanja otvorio novu izložbenu dvoranu nazvanu Dvoranom podrijetla čovjeka, vrijednu 20 milijuna dolara. Posjetitelji će se tamo moći naći oči u oči s replikama Homo Erectusa i Australopiteka i "imati prigodu povezati se s dokazima o razvoju ljudske vrste kroz milijune godina", rekao je ravnatelj muzeja Cristian Samper.

Među 300 izložaka, nalaze se i dva prestižna gosta, koja su u Washington stigla posudbom iz Muzeja čovjeka u Parizu. Lubanja Neandertalca stara 50 tisuća godina i lubanja Kromanjonca stara 27 tisuća godina u glavnom će američkom gradu provesti tri mjeseca. Lubanje su pronađene 1868. i 1909. godine na području jugozapadne Francuske, i prvi se puta izlažu izvan Europe.

Neandertalci i Kromanjonci su preci suvremenog čovjeka, tako nazvani prema mjestima na kojima su prvi put otkriveni njihovi ostaci, dolini Neandertal u Njemačkoj i nalazištu Cro-Magnon u Francuskoj.

Samper je izjavio kako je prije sto godina, kada je osnovan Nacionalni prirodoslovni muzej pri Smithsonian institutu u Washingtonu, u svijetu postojalo svega desetak ljudskih fosila. "Danas ih imamo više od šest tisuća, od cijelih kostura do pojedinačnih zubi", rekao je.

Govoreći o Darwinovoj teoriji evolucije, koja je još i danas u SAD-u podosta kontroverzna, Samper je rekao da su posjetitelji u muzeju "okruženi dokazima da se čovjek milijunima godina razvijao u odgovoru na promjenu svijeta oko njega", ali je dodao da su u muzej svakako dobrodošli i kreacionisti. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 11:35:29
http://m.metro-portal.hr/fosili-neandertalca-i-kromanjonca-po-prvi-put-izlozeni-u-americi/36034/