Fini muffini za Uskrs
Unatoč predrasudama prema kolačima s mrkvom, oni koji su ih bar jednom probali više ne mogu bez njih
	Kolači od mrkve počeli su se raditi u Srednjem vijeku kada se mrkva koristila kao prirodan zaslađivač u kolačima s obzirom da su ostali slatki sastojci bili skupi i nedostupni.
U restoranima i slastičarnicama su postali popularni u SAD-u 60-tih godina prošlog stoljeća, a 70-tih su čak ušli na popis 10 najpopularnijih prehrambenih hitova u Americi.
Hrvati na kolače od mrkve još uvijek gledaju sa zadrškom, ali oni koji ih se "usude" probati odmah su uvjereni u njihov bogat, fin i zdrav okus.
Predlažemo vam recept za muffine:
Sastojci:
- 120 g bijelog brašna (tip 400)
 - 40 g kukuruzni škrob
 - 2 žličice praška za pecivo
 - 4 žumanjka
 - 4 bjelanjka
 - 180 g šećera
 - 100 g mljevenih badema (oguljenih)
 - 100 g mljevenih lješnjaka
 - 250 g naribane mrkve
 - 10 ml likera od naranče
 - 2 žlice soka od naranče
 - 5 g putra
 - 30 g mljevenog keksa
 - šećer u prahu
 
Priprema:
1. U jednoj posudi izmiksati žutanjke i 2/3 šećera. Dodati bademe i lješnjake, te brašno, škrob, prašak za pecivo, mrkvu, liker i sok on naranče. U posebnoj posudi izmiksati bijelanjak s ostatkom šećera u snijeg.
2. Postupno snijeg umiješati u ostale sastojke, prvo na najnižem stupnju miksanja, a zatim na bržem dok se sve ne protvori u glatku masu.
3. Košarice za muffine premazati s malo putra i posipati mljevenim keksima. Mješavinu uliti u košarice, pri čemu treba ostavi oko centimeter praznog prostora kako bi se tijesto u pečenju moglo dići. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 30 minuta.
3. Ostaviti muffine da se ohlade na sobnoj temperature te po njima posipati šećer u prahu.