objavljeno 09.08.2019. 13:29:00
SOLAR

Finci napravili hranu iz zraka!

Navodno izgleda i ima okus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvod

Solein se radi od CO2, vode i solarne energije
Solein se radi od CO2, vode i solarne energije (Solar Foods)

Solar Foods, finska tvrtka za razvoj novih tehnologija, planira uskoro na tržište plasirati novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i solarne energije, piše Svjetski ekonomski forum.

Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 posto bjelančevina, 5 do 10 posto masti, i 20 do 25 posto ugljikohidrata.

Navodno izgleda i ima okus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljik, već koristi stakleničke plinove kako bi se proizvela hrana.

Uzima CO2 iz zraka, a zatim ga kombinira s vodom, manjom dozom hranjivih materijala i vitaminima.

Pomoću 100 posto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske tvrtke "Fortum", pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

"Solar Foods" tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina "oslobođena poljoprivrednih ograničenja" jer finalni proizvod ne ovisi o obradivoj zemlji, količini padalina ili vremenskim prilikama.

Ne radi se o prodaji magle, ili o promociji neozbiljne tvrtke, jer već surađuju s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan planeta.

Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA-e, svemirske agencije koja također vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uvjeti onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Osim za prehranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

"Naša metoda proizvodnje proteina nastala je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korištenja poljoprivredne površine", rekao je izvršni direktor tvrtke "Solar Foods" Pasi Vainika.

"Naš koncept ne ovisi o poljoprivredi, vremenu ili klimi i omogućava učinkovitu i jeftinu proizvodnju hrane sa solarnom energijom bilo gdje, bilo u pustinji ili u svemiru", dodao je Vainika.

09.08.2019. 13:29:00
http://m.metro-portal.hr/finci-napravili-hranu-iz-zraka/119983/