objavljeno 22.08.2010. 22:00:00
URADI SAM

Filtar za kavu vam može poslužiti na bezbroj načina

Iako su namijenjeni prvenstveno za pravljenje kave, filtri za kavu vam mogu pomoći u puno svakodnevnih situacija koje nemaju veze s tim napitkom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Kad biste započeli malo istraživanje o tome kako sve možete iskoristiti filtre za kavu iznenadili biste se - načina za to je mnogo, a malo tko ih uopće smatra svrhovitima osim, naravno, za pravljenje kave. Međutim, nekoliko je dobrih razloga zbog kojih ne bi bilo loše da u kući i kuhinji imate kutiju s filtrima.

Mogu vam poslužiti u bezbroj svakodnevnih situacija i ujedno uštedjeti vam novac jer su jeftiniji od drugih opcija. Novinarka Lori Bongiorno i autorica knjige „Green Greener Greenest: A Practical Guide to Making Eco-smart Choices a Part of Your Life", nudi nekoliko ideja o alternativnim načinima korištenja papirnatih filtara za kavu:

  • Očistite prozore i ogledala. Filtri za kavu su relativno glatki i za sobom ne ostavljaju tragove.
  • Sačuvajte vino. Ako vam je pukao čep i vino je puno trunja, dovoljno je da stavite filtar za kavu preko grla i naspete vino u čašu ili ga prelijete u drugu bocu.
  • Začepite tegle za cvijeće. Postavite filtre za kavu na otvore za drenažu na teglama za cvijeće i tako ćete spriječiti ispadanje zemlje.
  • Zaštitite porculan i posuđe. Ako prenosite porculanske predmete ili posuđe ili nešto od keramike, na primjer, u kutijama, filtri za kavu mogu vam poslužiti kao dobre zaštitne podloge. Postavite ih između komada posuđa.
  • Obrišite mrlje i packe. Filtrima možete obrisati čaše, naočale, leće kamere, ekran televizora i monitora.
  • Održavajte mikrovalnu pećnicu čistom. Pokrijte komade hrane filtrima za kavu kako se unutrašnjost pećnice ne bi zamrljala. Iako vam je za to najbolja opcija drugi tanjur, ali filtri mogu biti sjajna alternativa celofanu i plastičnim poklopcima. A možete ih upotrijebiti i više puta.
  • Napravite bouquet garni (začinski buket). Stavite začinsko bilje u filtar i zavežite ga. Zatim ga ubacite u juhu ili gulaš i uklonite nakon kuhanja. Recepti obično sugeriraju da upotrijebite pamučnu gazu, ali ni filtri nisu loša ideja.
  • Ublažite blic na fotoaparatu. Samo ga prekrijte filtrom za kavu.
  • Napravite mirisne vrećice. Stavite lavandu ili neko drugo sušeno mirisno bilje u filtre i svežite ih. Zatim ih objesite negdje u prostoriji gdje vam najmanje smetaju. Ili ih možete staviti u ladice i ormare.
  • Napravite vrećice za čaj.
  • Ambalaža. Stavite u filtre razne sitne ukrase (božićne, na primjer) i umotajte ih te ih spremite na sigurno do ponovnog korištenja.
22.08.2010. 22:00:00
http://m.metro-portal.hr/filtar-za-kavu-vam-moze-posluziti-na-bezbroj-nacina/46591/