objavljeno 03.09.2020. 08:30:00
MOSTRA

Filmski festival u Veneciji otkriva čari ljetnog kina

Dugo se nije znalo hoće li se uopće održati ili će biti otkazan kao i onaj u Cannesu. Ali Filmski festival u Veneciji ostao je kod svojih planova unatoč pandemiji. 77. Mostra održava se od 2. do 12. 9. 2020.

Može i ovako...
Može i ovako... (Arhiva)

Brojni drugi festivali proteklih mjeseci su otkazani ili su svoje filmove prikazivali samo online. Festival u Veneciji je prvi veliki festival koji se održava unatoč pandemiji koronavirusa. Bit će, istina, manje američkih zvijezda, ali glamura neće manjkati.

Festival će otvoriti talijanska obiteljska drama „Lacci" s Albom Rohrwacher. Nakon višemjesečne neizvjesnosti, zatvorenih kina i otkazanih filmskih produkcija, sad se pojavljuje nada u povratak normalnosti.

Ipak, mjere sigurnosti zbog pandemije će važnu ulogu igrati i na Festivalu u Veneciji. Direktor Festivala Alberto Barbera najavio je brojne mjere. Manje filmova, više kina, jedno i na otvorenom. Osim toga će na ulazu posjetiteljima biti mjerena temperatura, obvezno je nošenje maske (i za vrijeme prikazivanja filma) i držanje rastojanja i u kino-dvoranama. A kako će se održavati konferencije za novinare? Kako će stvari izgledati s crvenim tepihom prilikom prolaska zvijezda? To će se pokazati idućih dana.

Promjena u žiriju zbog maske?

Ove je godine u službenom programu zastupljeno manje američkih filmova. Možda su veliki filmski studiji bili nesigurni je li zbog pandemije bolje sad objaviti film ili radije pričekati 2021. godinu. Ali, holivudskih zvijezda će biti.

Dobitnica Oskara Cate Blanchett je predsjednica međunarodnog žirija u kojem je i američki glumac Matt Dillon. On je upao umjesto prvotno najavljivanog rumunjskog redatelja Cristija Puiua. Ta promjena nije službeno obrazložena. Moguće je da je Puiu otpao zbog videa u kojem se protivio nošenju maske, a koji se prije nekoliko tjedana širio društvenim mrežama.

Za Zlatnog lava se natječu, među ostalim, „Nomadland" američke redateljice kineskog podrijetla Chloé Zhao u kojem glavnu ulogu igra Frances McDormand. Tu je i „The World to Come" američke redateljice švedskog podrijetla Mone Fastvold, u kojem glume Casey Affleck, Vanessa Kirby i Christopher Abbott. Od poznatih redateljskih imena tu su još Francuskinja Nicole Garcia (Amants), Mađar Kornel Mundruczo (Pieces of a Woman), Izraelac Amos Gitai (Laila in Haifa), Iranac Majid Majidi (Sun Children) i bosansko-hercegovačka redateljica Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?).

Aktualne teme

Zanimljivo je da su od 18 filmova koji se natječu za Zlatnog lava gotovo polovicu napravile žene. Jedna od njih je i Njemica Julia von Heinz koja u filmu „Und morgen die ganze Welt" pripovijeda priču o jednoj ljevičarskoj skupini koja se, nakon političkog skretanja zemlje udesno, želi boriti protiv neonacista.

Još se neki filmovi bave vrlo aktualnim temama. U jednom dokumentarnom je u središtu pozornosti aktivistica za zaštitu klime Greta Thunberg, dok Talijan Luca Guadagnino u kratkom filmu „Fiori, Fiori, Fiori!", prati kako njegovi prijatelji na Siciliji izlaze na kraj s pandemijom.

03.09.2020. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/filmski-festival-u-veneciji-otkriva-cari-ljetnog-kina/127251/