objavljeno 20.05.2019. 12:31:00
JAVITE SE!

Filmaktiv otvorio prijave za radionicu doku reportaže

Današnju sliku stvarnosti oblikuju mediji, kako elektronički tako i tiskani. Pri tome mediji ne samo da prenose poruke, već ih i interpretiraju prema različitim ideološkim i političkim ključevima

Prijavite se
Prijavite se (Arhiva)

U četvrtak, 30. svibnja, započinje novi program Filmaktiva naziva Doku reportaža. Riječ je o dvotjednoj edukaciji na kojoj će polazinici proći sve segmente dokumentarne reportaže koristeći tri medijske forme - video, radio i pisani medij. Prijave na radionice se primaju do 24. svibnja na e-mail filmaktiv@filmaktiv.org, a uz prijavu je potrebno napisati i kratko motivacijsko pismo.

Današnju sliku stvarnosti oblikuju mediji, kako elektronički tako i tiskani. Pri tome mediji ne samo da prenose poruke, već ih i interpretiraju prema različitim ideološkim i političkim ključevima te na taj način odražavaju i perpetuiraju postojeće vrijednosti u društvu. Reportaža je novinarska vrsta koja prepričava prostorno i vremenski ograničenu priču. Ima osobnu notu i daje pogled iznutra na neki događaj, te može sadržavati dojmove novinara stečene na mjestu događaja. Doku reportaža, u kontekstu ovog programa, odnosi se na formu dokumentarne video/radio reportaže praćene kraćim ili dužim tekstom.

Šira konzumacija elektroničkih medija dovela je do popularizacije forme dokumentarne reportaže. Istovremeno, zbog smanjivanja budžeta medijskih kuća, novinari su prisiljeni pored novinarskog raditi i snimateljski i montažerski posao, te znati postaviti reportažu na odgovarajuću on-line platformu. Ovaj program nudi potrebna znanja širokog spektra djelovanja, od istraživačkog novinarstva do samostalnog kreiranja, snimanja, montaže i plasmana video reportaže.

Program je podijeljen u tri cjeline - radionice na kojima će polaznici usvojiti teorijska znanja iz područja novinarstva i audio-vizualne forme, te će kroz intenzivan praktičan rad u grupi razviti nove i/ili usavršiti postojeće vještine. Nakon toga slijedi rad na terenu gdje će polaznici primijeniti teoriju u praksu, istražujući njima zanimljive teme kroz prizmu novinarskog rada. Njihovi radovi će se nakon toga objaviti u odabranim medijima - u obliku pisanog teksta na internetskim portalima, kao radijska emisija ili kao video.

Mentori radionica su Dražen Zima, Sanja Kapidžić i Sara Blažić, a radionice su besplatne.

Projekt se realizira uz potporu Grada Rijeke.

20.05.2019. 12:31:00
http://m.metro-portal.hr/filmaktiv-otvorio-prijave-za-radionicu-doku-reportaze/118564/