objavljeno 01.09.2014. 17:04:00
UTRKA

Film 'Kauboji' hrvatski kandidat za Oscara

Film 'Kauboji' redatelja i scenarista Tomislava Mršića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu za prestižnu američku nagradu Oscar

Imaju li Kauboji šanse?
Imaju li Kauboji šanse? (Arhiva)

Kauboji, film Tomislava Mršića nastao na temelju istoimene hit predstave hrvatski je kandidat za Oscara u kategoriji filmova na stranom jeziku, objavio je HAVC.

'Znam da izgleda kao znanstvena fantastika ući u nominaciju za Oscara, ali mi volimo znanstvenu fantastiku. Već imamo neke ideje za kampanju za film, ali ništa još konkretno jer smo i mi tek saznali za kandidaturu', rekao je redatelj filma Tomislav Mršić na konferenciji za novinare.

Kako se za Oscare obično nominiraju angažirani filmovi s jakom temom, Mršić se našalio da je vrijeme da se to promijeni, ali i da "Kauboji" nisu samo komedija i dodiruju razne teme koje su svugdje prepoznatljive. Mogli bismo igrati na kartu da su "Kauboji" svojevrsni hommage američkoj pop-kulturi, od samog 'western' naslova do glazbe, napomenuo je.

Njegov je film odabralo sedamnaestero članova komisije, predstavnika svakog ogranka Društva, s obzirom na to da američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti traži da film kandidara široki kreativni potencijal filmske industrije države iz koje film dolazi.

U konkurenciji su mu bili "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića, "Hitac"Roberta Orhela, "Šuti" Lukasa Nole, "Simon Čudotvorac" Petra Oreškovića, "Happy Endings" Darka Šuvaka, "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića, "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića i "Broj 55"Kristijana Milića.

01.09.2014. 17:04:00
http://m.metro-portal.hr/film-kauboji-hrvatski-kandidat-za-oscara/87066/