objavljeno 27.10.2020. 21:01:00
ISPROBAJTE :)

Feng shui i nesanica

Patite od nesanice? Ovo su boje koje trebate unijeti u spavaću sobu, prema feng shuiju, jer stručnjaci savjetuju da pripazite na kombinacije boja i na detalje u spavaćoj sobi

Spavat ćete kao beba...
Spavat ćete kao beba... (Arhiva)

Nesanica je nezgodna stvar, jer ide ruku pod ruku s raznim problemima koje imate nakon što ste loše spavali, od posla na dalje. Upravo iz tog razloga možda vam može pomoći Feng shui, drevna kineska metoda slaganja boja i energija u stanu.

Toplo osvjetljenje, zastori koji će zamračiti prostoriju, nježne tkanine - sve to pridonosi opuštanju koje je ključno za kvalitetan san. 

Brojni su čimbenici koji pridonose pravom ugođaju u spavaćoj sobi, no jedan od ključnih su boje - tvrde feng shui stručnjaci za portal Mbg.

Možda će vas iznenaditi, no crvena je na prvom mjestu kada govorim o bojama za spavaću sobu. Vatrena, strastvena boja koja podržava život, u spavaćoj sobi bi se trebala pojavljivati na detaljima. 

"Prejaka je da bismo njome obojali zid, no uklopit će se u obliku ukrasnog jastuka ili okvira za sliku", objašnjava za spomenuti portal arhitektica i feng shui dekoraterka Anje Cho.

Kako biste se što bolje opustili birajte nježne boje koje pronalazimo u prirodi. Toplu, zelenu boju trave, boju neba ili pak prigušeno smeđu boju zemlje.

"Zemljani tonovi nas uzemljuju, potiču iscjeljenje i podržavaju nas. Razmislite o Zemlji. Pouzdana je i daje nam osjećaj stabilnosti i uzemljenja. To je tako važno, pogotovo danas", dodaje Mary Lambert, feng shui dekoraterka  i dizajnerica interijera. 

Za početak, ove boje stavite u onaj dio sobe u koji gledate iz kreveta. To je važno jer će biti zadnje u što ćete gledati prije počinka i prvo u što ćete pogledati kada se probudite.

"U feng shuiju puno više se radi o kombinaciji i balansiranju boja i predmeta, nego o izboru samo jedne boje. Najbolje je izabrati one boje koje čine da se osjećate bolje, one koje potiču zdravlje i blagostanje", kaže Cho i predlaže kombinaciju inspiriranu prirodom - toplu smeđu i prigušenu zelenu. Ova kombinacija jamči opuštanje jer oponaša izgled drveća, čistu prirodu.

S obzirom da su boje povezane s energijom, treba voditi računa o tome kakvu energiju želimo u spavaćoj sobi.

"Narančasta je dobrodošla u dnevnoj sobi, u kojoj želimo poticati druženje i komunikaciju. Za spavaću sobu možda je intenzivna. Ovdje tražimo boje koje će nas opustiti i potaknuti na ulaženje u sebe", kaže za Mbg Rebecca West, psihologinja i feng shui dizajnerica interijera.

Drugim riječima, žive, fluorescentne boje nisu najbolji izbor za mjesto opuštanja.

Prigušena zelena sa crvenom u detaljima potiču opuštanje i kreativnost, no to ne znači da su savršene za vašu spavaću sobu. Ako vam se te boje ne sviđaju, nemojte ih izabrati. "Najbolji način da izaberete boje za svoju sobu je da provjerite koje od njih čine da vaše srce zaigra. te su savršene", zaključuje Cho.  

27.10.2020. 21:01:00
http://m.metro-portal.hr/feng-shui-i-nesnica/128305/