objavljeno 06.07.2023. 09:31:00
OSVRT

Fantastični oblici Ivana Jakšića

Ključni element u ovom zanimljivom ciklusu raznolikih, tajanstvenih oživotvorenih motiva jest ovalnost, fina, izbalansirana ovalnost, glatkoća površina, delikatna lelujavost, treperenje, drhtaj

Ivan Jakšić
Ivan Jakšić (Arhiva)

Akademski kipar, Bračanin Ivan Jakšić suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti je pripadnik svoje generacije, autor kompleksnog opusa u kamenu, raznolikih motiva, od kojih, za ovu prigodu ističemo niz fantastičnih oblika, razigranih, valovitih, izvijajućih u živom kamenu, koji sliče a možda i ne sliče živim bićima ili travama, raslinju koje raste ispod površine vode ili pak igri valova i njihovim čudesnim tvorbama od kapljica i pjene, sve u kontinuiranom gibanju.

Ključni element u ovom zanimljivom ciklusu raznolikih, tajanstvenih oživotvorenih motiva jest ovalnost, fina, izbalansirana ovalnost, glatkoća površina, delikatna lelujavost, treperenje, drhtaji.

Jakšić stvara čudesni svijet kamenih skultura ponukan fantastičnim oblicima, fragilnih ali istodobno i čvrstih motiva, koji se opažaju u more ili ne blijede u sjećanjima ljudi koji pak žive pored samoga mora ili je bolje reći na moru.

Djela su izvedena u raznobojnim vrstama kamena, izvrsno obrađena i definirana, podsjećaju na snove, kada se ne možemo sjetiti što smo točno sanjali i doživjeli u svome snu, raznih veličina, od malih formata do posve velikih i za javne prostore predviđenih.

Pred akademskim kiparom Ivanom Jakšićem otvara se uzbuđujuća budućnost, njegov izraziti talent i predani, kontinuirani rad i ljubav prema kamenu sigurno će ga daleko odvesti u aktualnoj hrvatskoj umjetnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
06.07.2023. 09:31:00
http://m.metro-portal.hr/fantasticni-oblici-ivana-jaksica/143004/