objavljeno 11.08.2018. 16:29:00
NAJAVE

Fantastičan glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, te nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara

Glazbeni program je probrana poslastica
Glazbeni program je probrana poslastica (DLJI)

Glazbeni program 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem mađarskog dirigenta Tibora Bogányia u atriju Kneževa dvora, s repertoarom Zoltána Kodálya, Samuela Barbera i Felixa Mendelssohna i uz pratnju dubrovačkog violinista Marina Marasa.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, te nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima i dirigentima.

Orkestar u Dubrovniku kontinuirano djeluje od 1924. godine, a od 1992. nosi svoj današnji naziv. Lista njihovih nastupa je duga, a uključuje i turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji.Na 69. DLJI, orkestrom će ravnati mađarski dirigent Tibor Bogányi, koji već sedmu sezonu obnaša dužnost šefa dirigenta Panonske filharmonije.

Bogányi, koji od 2013. intenzivno surađuje s Budimpeštanskom nacionalnom operom, gdje dirigira premijerna djela i operni repertoar, današnji program najavljuje kao raznoliku kombinaciju majstorskih djela, a otvorit će ga kompozicija Plesovi iz Galante, jedno od najpoznatijih i najomiljenijih djela Zoltána Kodálya.

Slijedi koncert za violinu Samuela Barbera, koji se otvara lijepim opuštenim temama, savršenima za ljetnu večerSjajne boje u drugom stavku koji oduzima dah i nevjerojatna virtuoznost posljednjeg stavka predstavljaju velike izazove, najavljuje Bogányi.

U programu, u kojemu će se orkestru pridružiti jedan od vodećih hrvatskih glazbenika mlađe generacije, violonist Marin Maras, je i Mendelssohnova Reformacijska simfonija, remek djelo u 4 stavka koje sadrži sve elemente velike simfonije, koju je komponirao kad je imao samo 21 godinu.

11.08.2018. 16:29:00
http://m.metro-portal.hr/fantastican-glazbeni-program-dubrovackih-ljetnih-igara/113717/