objavljeno 21.09.2017. 20:01:00
UPS...

Faktori koji umanjuju želju za seksom

Smanjeni seksualni apetiti jednako pogađa muškarce i žene, a evo koji su glavni problemi na koje trebate obratiti posebnu pažnju

Dajte se malo potrudite...
Dajte se malo potrudite... (Pexels)

Seks bi trebao biti zabavno iskustvo pa nema smisla uopće razmišljati o tome da bi netko mogao izgubiti želju za njim, zar ne? No to je itekako moguće, a razlozi mogu biti zaista različiti. Smanjeni seksualni apetiti jednako pogađa muškarce i žene, a u nastavku vam donosimo nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na taj problem.

Niska razina testosterona uobičajeni je razlog smanjenja želje za seksom kod muškaraca, a izazvati ga mogu starenje, pretilost, lijekovi, ozljede testisa, upale, ovisnosti o cigaretama, alkoholu ili drogama, kemoterapije...Osim što biste se trebali pobrinuti da vodite zdrav život i redovito vježbate, svakako konzultirajte liječnika ako mislite da patite od bilo kakvog hormonalnog poremećaja.

Menopauza. Nakon menopauze, žensko tijelo prolazi kroz brojne promjene, koje se očituju i u smanjenoj proizvodnji estrogena. Estrogen je odgovoran za zdravlje vaginalnog tkiva i kontrolu ženskog spolnog nagona, što znači da bi neke žene mogle osjetiti smanjenu potrebu za seksom upravo zbog smanjene razine tog hormona. 

Trudnoća, porod i roditeljstvo. Trudnoća i hormonalne promjene koje ona donosi također mogu utjecati na ženski libido. Dijete znači novu obavezu koju obično prate manjak sna, umor i stres, koji se udražavaju na seksualnoj želji oba roditelja.

Lijekovi. Antidepresvi, lijekovi za smanjenje krvnog tlaka, pa čak i kontracepcijske pilule mogu negativno utjecati na libido. Ako ste primijetili takav problem, posavjetujte se s liječnikom, ali nikako nemojte na svoju ruku prestati uzimati terapiju.

Stres, anksioznost i problemi u vezi. Obiteljske i poslovne obaveze, briga za starije i raznorazni drugi problemi mogu umanjiti potrebu za spolnom intimnošću. Ponekad smo na kraju dana jednostavno preumorni za bilo što osim spavanja. Problemi u vezi poput prijevare, svađe ili dosade mogu predstavljati dodatnu poteškoću jer umanjuju želju za intimnošću. 

Piše: Andrea Holi
21.09.2017. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/faktori-koji-umanjuju-zelju-za-seksom/107454/