objavljeno 13.05.2010. 15:22:00
IZBACIVANJE POSREDNIKA

Facebook vas je razočarao? Prijeđite na Diasporu

Novi servis još službeno nije ni počeo s radom a već je proglašen anti-Facebookom zbog toga što obećava gotovo savršenu zaštitu osobnih podataka

Možda ste i vi jedni od onih kojima Facebook lagano ide na živce, što zbog stalnih skandala, što zbog tehničkih zavrzlama. Možda vam je jednostavno teško vjerovati multimilijunskoj korporaciji koja je u 'posjedu' vašig fotografija i podataka.

Ako je tako, možda ipak postoji jedna društvena mreža koja će vam biti po ukusu.

Zove se Diaspora i njeni stvaraoci su studenti iz New Yorka (Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer, Ilya Zhitomirskiy) koji smatraju da kompanije poput Facebooka ne bi smjele imati pristup, a na neki način i posjedovati sve osobne podatke svojih korisnika.

Tehnološki blogovi su ovaj servis, koji je još u fazi izrade, već nazvali anti-Facebookom. Što je to toliko posebno oko Diaspore? Servis vam u biti dopušta da razmjenjujete podatke, fotografije, snimke i sve ostalo izravno s računala na računalo, točnije bez posrednika kao što su Facebook, Flickr, Google ili pak Twitter. Dakle, vašim podatcima niko nema pristup osim vas samih kao i vaših prijatelja.

Osnivači tvrde da se radi o potpuno sigurnoj i osobnoj mreži bez imalo štete po proces razmjenjivanja materijala, podataka, statusa i slično, koji je sad vrlo popularan na internetu. Nadalje, osnivači Diaspore kažu kako društvene mreže postoje već desetak godina: „Mi ne znamo što će biti s našim podatcima. Oni će postojati i u doglednoj budućnosti. Moramo preuzeti kontrolu nad njima. Jer jednom kad ih date više nisu vaši. Ne možete polagati pravo na njih."

Prema pisanju NewYorkTimes.com-a, osnivači Diaspore su svoju namjeru objavili na internetskom servisu Kickstarter koji je u biti stranica na kojoj bilo tko može predložiti neki projekt i nasumično od članova tražiti sponzorstvo i donacije. U prijevodu, radi se o vanjskom financiranju. Do sada je oko 900 ljudi prikupilo preko 29,000 dolara, dvostruko više od traženih 10,000 koliko su 'diasporaši' mislili da im treba.

Opet prema pisanju tehnoloških blogova kao što je ReadWriteWeb, Diaspora bi se mogla dobro pozicionirati na tržištu, naročito ako se postavi kao anti-Facebook i utemelji svoju propagandu na nedostatcima postojećih servisa.

13.05.2010. 15:22:00
http://m.metro-portal.hr/facebook-vas-je-razocarao-prijedjite-na-diasporu/39938/