objavljeno 09.03.2016. 12:20:00
TRAŽILICA

Facebook ne staje s novostima

Facebook je patentirao softver koji će skenirati ovu društvenu mrežu u potrazi za novim riječima i nadimcima koje će zatim pohranjivati.

Facebook stalno uvodi novosti
Facebook stalno uvodi novosti (Arhiva)

Patent je odobren tijekom veljače, a radi se o algoritmu koji će analizirati objave i poruke na Facebooku te će tražiti neologizme. Jednostavno rečeno to su nove riječi ili dijelovi jezika koji se sve više počinju koristiti među određenim grupama ljudi, a još nisu u 'službenoj' upotrebi.

Facebook će na ovaj način osigurati da njihov sustav prepozna nove popularne izraze te da ih primijeti čim se pojave i počnu širiti.

Sustav će raditi na način da prepozna riječ i provjeri je li već u upotrebi. Ako nije, a raste joj popularnost, sustav će je pohraniti.

Iz Facebooka kažu kako će pohranom ovih riječi moći pronaći novi sleng, akronime, imena, nadimke i riječi s novim značenjem.

Ta bi se novost najviše mogla dopasti dobno mlađim korisnicima ove mreže, koji najviše i koriste slengove u komunikaciji. 'Jezični čistunci', međutim, već negoduju po forumima pišući kako će ovo samo pospješiti iskrivljavanje standardnoga jezika.

Nije jasno za što će Facebook koristiti svoju bazu podataka no pretpostavlja se da će na taj način poboljšati program za predviđanje teksta, piše YahooTech.

09.03.2016. 12:20:00
http://m.metro-portal.hr/facebook-ne-staje-s-novostima/96900/