objavljeno 21.07.2022. 08:01:00
ANALIZA

Europski teatar apsurda

Nakon 17 godina čekanja, Sjeverna Makedonija je napravila sljedeći korak prema članstvu u Europskoj uniji. Ali taj napredak nitko ne slavi zbog apsurdnih uvjeta koji očekuju tu zemlju, piše Boris Georgievski

Što im rade....
Što im rade.... (Arhiva)

Po riječima Eugenea Ionescoa, „apsurdno je ono što nema svrhu, ni cilj". Književni pokret Teatar apsurda, čiji je najistaknutiji predstavnik rumunjsko-francuski pisac, trenutno najbolje opisuje odnose Sjeverne Makedonije i Europske unije.

U kompliciranim odnosima EU-a i Sjeverne Makedonije apsurd se ogleda ne samo u tome da nema cilja, već je svrha ulaska u EU svedena na apsurd. Zvuči komplicirano, i doista jeste.

Najviši predstavnici Sjeverne Makedonije i EU-a održali su u utorak u Bruxellesu prvu međuvladinu konferenciju. Još četiri zemlje su u formalnom procesu pregovora za pristupanje Uniji - Turska, Srbija, Crna Gora i Albanija. Sve zemlje su održale međuvladine konferencije, otvarajući put formalnom procesu pregovora.

Međutim, Sjeverna Makedonija, koja je postala kandidatkinja za članstvo još 2005. neće započeti pregovore nakon sastanka u utorak. Za razliku od ostalih, Sjeverna Makedonija je krenula u ono što formalni briselski rječnik opisuje kao - početak procesa otvaranja pregovora.

Da bi otvorila pregovore, zemlja mora prvo promijeniti svoj Ustav i uključiti bugarsku manjinu kao njezin konstitutivni dio. Ali u makedonskom parlamentu nema dvotrećinske većine za taj korak. Osim nacionalističke oporbe, mnogi prozapadni intelektualci i političari smatraju da će to samo potaknuti daljnja očekivanja i nove zahtjeve Sofije.

Zahtjevi Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji

Ono što je sporno nije samo pitanje promjene Ustava kako bi se udovoljilo bugarskim interesima, već i sve ostalo što Bugarska traži od svog balkanskog susjeda.

Većina Makedonaca u Sjevernoj Makedoniji je uvrijeđena jer ih Bugarska ne priznaje kao naciju i ne priznaje njihov jezik. Uz pomoć Francuske i drugih europskih zemalja, Bugarska je uspjela nametnuti svoje tumačenje povijesnih događaja kao de facto uvjet za napredak Sjeverne Makedonije u Pregovaračkom okviru, temeljnom dokumentu i mapi puta za pregovore s Unijom.

Izraz „apsurdan" se može primijeniti na Pregovarački okvir. U njemu je sadržana jednostrana deklaracija Bugarske koja tvrdi da makedonski jezik ne postoji, i da je to zapravo dijalekt bugarskog jezika. Sličnih zahtjeva ima o historijskim osobama, od Srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća, u vezi s udžbenicima u Sjevernoj Makedoniji. Bugarska inzistira da kraljeve i revolucionare iz tih razdoblja treba identificirati kao etničke Bugare.

Bugarska nije pokušavala sakriti što ustvari hoće. Tijekom posjete Berlinu u svibnju, bugarski predsjednik Rumen Radev je rekao: „Nećemo dozvoliti da se 'makedonizam' legitimira u EU-u. Službena politika Bugarske opisuje „makedonizam" kao ideologiju koja je, nakon Drugog svjetskog rata, „umjetno" i nasilno pretvorila Bugare u Makedonce. Ovakav stav prilično suludo polazi od toga da u povijesti, posebno u Europi, postoje nacije i jezici koji su stvoreni „prirodno".

Protivnik ili partner EU-a?

Zbog ovog povijesnog spora, Bugarska je od 2019. više puta stavljala veto na početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije s EU-om. Sada je EU iznijela ono što naziva „europskim kompromisom" - prijedlogom koji bilateralni spor između dva balkanska susjeda pretvara u problem EU-a.

Kada je Makedonija 2018. preimenovana u Sjevernu Makedoniju, da bi se zadovoljili zahtjevi Grčke, koji su, kao i oni iz Bugarske, zadirali u historiju i identitet, zemlji je obećano da je put ka EU-u otvoren. Sada više nitko ne vjeruje u takva obećanja.

Bruxelles se nadao da će početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom pokazati svoju posvećenost zemljama Zapadnog Balkana i poboljšati svoj imidž, i istovremeno smanjiti utjecaj Rusije. Ali rezultat je dramatičan porast antieuropskih osjećaja u Sjevernoj Makedoniji i povećanje popularnosti proruske stranke u zemlji.

I EU i Severna Makedonija su sada ušle u slijepu ulicu. Ako Sjeverna Makedonija želi nastaviti europski put, morala bi pristati na ponižavajuće bugarske zahtjeve.

U načelu, izbor Sjeverne Makedonije je da ne pregovara o pitanjima identiteta i da nikada ne uđe u EU, ili da prihvati da njezini građani nikada neće ući u EU kao Makedonci sa svojim makedonskim jezikom.

Ako EU nastavi podržavati takve zahtjeve, uskoro bi umjesto partnera mogla dobiti još jednog protivnika u Europi.

Piše: Boris Georgievski/DW
21.07.2022. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/europski-teatar-apsurda/138607/