objavljeno 02.09.2010. 21:33:50
IDUĆI TJEDAN

Europski parlament raspravljat će o Romima

Nakon masovnog protjerivanja Roma iz Francuske, Europski parlament izražava zabrinutost, ali ne usuđuje se nikoga direktno imenovati

romi europski parlament
romi europski parlament (Getty Images)

Europski parlament odlučio je da će idući tjedan raspravljati o situaciji Roma u nekim državama članicama nakon što ih je Francuska počela protjerivati, objavio je u četvrtak predsjednik EP-a Jerzy Buzek.

"Europski parlament raspravljat će o tom složenom pitanju. Parlamentarci su zabrinuti zbog situacije Roma u nekim državama članicama", rekao je Buzek, ne spominjući izravno Francusku.

>> Italija se također želi riješiti Roma

Rasprava će se održati na plenarnoj sjednici 7. rujna u Strasbourgu. Potaknuta je odlukom Francuske da postroži svoju politiku prema Romima, što je izazvalo velike kritike u zemlji i inozemstvu.

Pariz je u proteklih mjesec dana protjerao 979 Roma, državljana Bugarske i Rumunjske, te srušio stotinjak njihovih nezakonitih naselja. Od početka godine protjerano ih je više od 8.000.

"Svi europski građani imaju ista prava u EU-u. Nitko ne može biti protjeran iz neke zemlje jednostavno zato što pripada romskoj manjini", upozorio je predsjednik EP-a. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 21:33:50
http://m.metro-portal.hr/europski-parlament-raspravljat-ce-o-romima/47242/