objavljeno 21.09.2018. 08:01:00
NESKLAD

Europa se svađa oko Brexita i izbjeglica

Njemačka kancelarka Merkel traži respekt i kooperativnost u pregovorima oko Brexita, dok britanska premijerka May od Europljana traži ustupke. A prepirke oko izbjeglica se nastavljaju

Tema za svađu koliko vam srce hoće...
Tema za svađu koliko vam srce hoće... (Arhiva)

Angela Merkel želi da se pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije odvijaju u dobroj atmosferi. S obzirom na kontroverznost rasprava, to je prilično veliki zahtjev. Pregovarači, doduše, uglavnom uspijevaju ostati diplomatični, ali navodno je između Michela Barniera koji pregovara u ime Bruxellesa i njegovog britanskog kolege već bilo eksplozija. A u Londonu ministar za Brexit Dominic Raab zna žestoko nasrtati na europske pozicije. Merkel pak u Salzburgu želi govoriti samo o pozitivnim stvarima. "Na određenim poljima je moguća dobra suradnja", kaže ona u svom dobrom, starom pomirljivom stilu. Kao primjer navodi temu sigurnosti oko koje nema razilaženja. Ono o čemu ne govori su gospodarske veze. Ovdje Theresa May želi zajedničko tržište robe, na koje EU ne želi pristati.

Apel na EU 27

Njezina vlada je u razgovorima razradila nove pozicije, rekla je Theresa May prije zajedničke večere na kojoj je uputila apel svojim europskim kolegama. Sada se i EU mora pokrenuti, kazala je i izrazila nadu da će svojim osobnim angažmanom potaknuti spremnost kolega s kontinenta na kompromis: "Vjerujem, da ćemo s dobrom voljom i angažmanom uspjeti postići sporazum koji će za obje strane biti ispravan." To je, međutim, teško zbog toga što se stavovi ove dvije strane djelomično međusobno isključuju. Posebno kod pitanja irske granice pregovori i dalje zapinju. Barnier namjerava predstaviti novi prijedlog prema kojem bi se ubuduće kontrole robe mogle obavljati i u lukama daleko od granice ili tehničkim registriranjem. EU time izlazi u susret britanskoj strani. London, međutim, i dalje ostaje kod tog pitanja principijelan i ne želi prihvatiti granicu u irskom moru, čak i ako bi ona bila tamo samo teoretski.

S druge strane, zahtjev Therese May prema kojem bi postojalo zajedničko tržište samo za robu i kojega britanska premijerka u međuvremenu vidi kao jedino pravo rješenje ("Chequers plan") prelazi crvenu liniju Europske unije. U Salzburgu to, međutim, nitko ne govori otvoreno, jer premijeri žele da njihova britanska kolegica "preživi" stranački kongres konzervativaca koji se održava za 10 dana i napade hardlinera među brexitovcima.

Izvjestan je u svakom slučaju vozni red: sredinom studenog bi trebao biti održan odlučujući summit o Brexitu u Bruxellesu. Britanskoj vladi ostaje, dakle, još dobrih šest tjedana da odredi svoje pozicije.

Prestanite s igricama!

Predsjedavajući Europskim vijećem Donald Tusk pak pokušava probuditi savjest kod šefova vlada članica EU-a kada su u pitanju izbjeglice. On je ukazao da ih je ove godine u Europu stiglo manje od 100.000 - što je manje nego prije početka izbjegličke krize. Zbog toga bi se, rekao je, članice trebale sada koncentrirati na rješavanje problema koji su još stvarno ostali. Ne smiju se, naglasio je, stvarati dva tabora - tabor onih koji traže rješenja i tabor onih koji "koriste situaciju za svoje političke igrice". Iako nije navodio nikakva konkretna imena, pretpostavlja se da je mislio na Mađarsku, Poljsku i Italiju.

Domaćin Sebastian Kurz je prvo nahvalio sebe konstatiravši kako je on rano shvatio da će migracija postati osjetljiva tema u Europi. Prije se takav stav još smatra desnoradikalnim, rekao je, dok on sebe danas vidi kao predvodnika pokreta koji inzistira na obrani od bilo kakve migracije.

Austrijski kancelar podupire u lipnju dogovoreno jačanje EU-ove granične jedinice Frontex kako bi se stalo na kraj ilegalnoj migraciji preko Sredozemnog mora. Komisija u Bruxellesu je izradila prijedlog koji predviđa financiranje Frontexa i povećanje broja službenika na 10.000. Kurz je, međutim, ukazao i da u Italiji, Grčkoj i Španjolskoj postoje bojazni da bi im to moglo oduzeti dio suverenosti. I mađarski premijer Orban je opet rogoborio protiv Frontexa. "To je naš posao", rekao je ustvrdivši kako njemu ne treba pomoć pri zaštiti njegovih granica. Protiv njegove vlade se trenutno vodi istražni postupak zbog teških napada na migrante na mađarskoj granici.

Suradnja s Afrikom

Kurz je pohvalio i suradnju s Egiptom. On i dalje namjerava ulagati u obuku libijske obalne straže koja bi trebala zaustaviti brodice s izbjeglicama što bliže libijskoj obali ili ih spriječiti da uopće isplove.

I dalje nema dobrovoljaca među sjevernoafričkim zemljama za otvaranje prihvatnih centara izvan Europe u kojima bi migranti bili smješteni dok njihovi zahtjevi za azil ne budu obrađeni i dok ne budu vraćeni u svoju domovinu - ako se tako odluči.

Fokus aktivnosti bi ubuduće trebala biti suradnja s Afrikom. Merkel namjerava izvijestiti o svom zadnjem putovanju po zapadnoj Africi. Početkom iduće godine bi trebao biti održan sastanak na vrhu između EU-a i Arapske lige.

Piše: Barbara Wesel/DW
21.09.2018. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/europa-se-svadja-oko-brexita-i-izbjeglica/114463/