objavljeno 10.05.2010. 17:43:50
750 MILIJARDI

Euro se oporavlja nakon dogovora u Bruxellesu

Snažan poticaj za rast stigao je nakon dogovora o uspostavi kriznog fonda za pomoć zemljama eurozone koje su nađu u financijskim poteškoćama

(Shutterstock)

Dolar se u ponedjeljak strmoglavio prema euru na međunarodnim tržištima valuta nakon što su ministri financija EU-a dogovorili uspostavu 750 milijardi eura vrijednog kriznog fonda namijenjenog osiguranju stabilnosti eura.

Dolar je prema euru potonuo 1,8 posto, na 1,2984 dolara. Oslabio je i prema funti i to 1,4 posto, na 1,5015 dolara. Prema jenu je pak ojačao 1,8 posto, na 93,29 jena.

Euro je dobio snažan poticaj za rast nakon sastanka dužnosnika EU-a protekloga vikenda na kojemu se raspravljalo o dužničkim problemima Grčke i ranjivosti zajedničke valute.

Maratonski 11-satni sastanak europskih ministara financija u Bruxellesu u ponedjeljak je u ranim jutarnjim satima iznjedrio sporazum o uspostavi kriznoga fonda za pomoć zemljama eurozone koje su nađu u financijskim poteškoćama koji se sastoji od kredita i kreditnih jamstava, vrijednog 750 milijardi eura.

Vodeće središnje banke svijeta u ponedjeljak su zbog novih financijskih previranja ponovno aktivirale sustave ubrizgavanja likvidnosti na tržišta kako bi poduprle financijska tržišta.

U programu pokrenutom radi podupiranja financijskih tržišta putem sprječavanja manjkova američkog dolara za vrijeme grčke dužničke krize sudjeluju kanadska, britanska, europska, američka i švicarska središnja banka.

"Ovi su programi namijenjeni jačanju likvidnosti u američkim dolarima na tržištima te sprječavanju širenja financijskih poteškoća na druga tržišta i druga financijska središta", stoji u njihovom priopćenju.

Japanska središnja banka također je ponudila 2.000 milijardi jena (21,6 milijardi dolara) vrijednu injekciju likvidnosti financijskim institucijama i to drugi dan trgovanja zaredom kako bi umirila ulagače na tržištima. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 17:43:50
http://m.metro-portal.hr/euro-se-oporavlja-nakon-dogovora-u-bruxellesu/39687/