objavljeno 30.03.2010. 18:42:14
OTVARANJE NOVOG POGLAVLJA

EU uputila poziv da se dostavi pregovaračko stajalište za Tržišno natjecanje

Europska unija uputila je u utorak poziv hrvatskoj vladi da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Tržišno natjecanje, doznaje se iz diplomatskih izvora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Poziv za dostavu pregovaračkog stajališta znači da EU ocjenjuje da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje toga poglavlja. Hrvatska strana ima već pripremljeno stajalište za to poglavlje i očekuje se da će već ovaj tjedan ono biti upućeno u Bruxelles. Nakon toga, Europska komisija mora pripremiti prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a, koje onda upućuje Vijeću EU-a, koje ga na kraju i prihvaća.

Budući da se zbog uskrsnih blagdana u sljedeća dva tjedna neće sastajati radna skupina za proširenje, nema izgleda da to poglavlje bude otvoreno na sljedećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja se treba održati 19. travnja, jer nema dovoljno vremena za usvajanje zajedničkog pregovaračkog stajališta.

U poglavlju Tržišno natjecanje najteže je pitanje restrukturiranje brodogradilišta, koja dobivaju državne potpore, što je protivno pravilima EU-a. EU je pristala pokrenuti postupak za otvaranje toga poglavlja nakon što je hrvatska vlada raspisala drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta.

Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Od 30 otvorenih poglavlja njih 17 je zatvoreno. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 18:42:14
http://m.metro-portal.hr/eu-uputila-poziv-da-se-dostavi-pregovaracko-stajaliste-za-trzisno-natjecanje/36754/