objavljeno 30.06.2021. 12:01:00
NAPOKON

EU parlament izglasao je zabranu kaveza

Rezolucija poziva Komisiju da revidira zastarjelu direktivu EU-a o životinjama uzgajanim za hranu kako bi postupno ukinula okrutne kavezne

Napokon su ga izglasali
Napokon su ga izglasali (Arhiva)

10. lipnja Europski je parlament izglasao odlučno DA i poručio Europskoj komisiji da ukine upotrebu kaveza u uzgoju životinja do 2027-e. Parlament je prihvatio rezoluciju End The Cage Age velikom većinom glasova - 558 ZA, 37 protiv i 85 suzdržanih.

Rezolucija poziva Komisiju da revidira zastarjelu direktivu EU-a o životinjama uzgajanim za hranu kako bi postupno ukinula okrutne kavezne. To će spriječiti da više od 300 milijuna životinja - poput kokoši, svinja i zečeva - svake godine bude držano u skučenim kavezima.

Također naglašava da svi proizvodi plasirani na tržište EU-a, uključujući one iz uvoza, moraju biti u skladu s budućim standardima bez kaveza. Pored toga, rezolucija naglašava potrebu za osiguravanjem odgovarajućih poticaja i financijskih programa za potporu poljoprivrednicima kroz prijelaz na sustave bez kaveza.

Osim toga, EU parlament pozvao je Komisiju da „urgira prijedloge za zabranu okrutnog i nepotrebnog prisilnog hranjenja pataka i gusaka za proizvodnju foie gras-a".Zastupnici u Europskom parlamentu također su zahtjevali od Komisije ubrzanje revizije zakonodavstva EU-a o dobrobiti životinja, tražeći da ona bude dovršena do 2022. umjesto do 2023., kako je trenutno planirano.

Povjerenica za zdravstvo, Stella Kyriakides, prisustvovala je raspravi o rezoluciji i izrazila potporu ECI-i Okončajmo doba kaveza. Komentirala je da predanost Komisije poboljšanju dobrobiti životinja "i dalje ostaje moral, zdravlje i ekonomski imperativ.

"Komisija planira objaviti svoj odgovor na ECI Okončajmo doba kaveza do 30. lipnja ove godine, a očekuje se kako će rezultirati prijedlogom novog zakona.Podsjećamo, u rujnu 2018-e britanska organizacija Compassion In World Farming pokrenula je ECI/Europsku građansku inicijativu EndTheCageAge / Okončajmo doba kaveza čiji je cilj zabraniti držanje životinja u kavezima.

Prikupljeno je 1,4 milijuna izjava potpore i End The Cage Age inicijativa postaje šesta uspješna u povijesti EU, a prva uspješna za dobrobit životinja otkako je prije 10 godina uveden ovaj demokratski alat u Europskoj uniji.

Inicijativa je okupila preko 170 organizacija, EU zastupnike u skupini Cage-Free Farming Working Group, znanstvenike, poslovnu zajednicu, struku i mnoge druge.I Hrvatska je, aktivnim uključivanjem Udruge Pobjede i mnogih aktivista/kinja bila jedna od EU zemalja koja je prešla prag i brojem prikupljenih izjava potpore podržala ukidanje ove okrutne prakse....HVALA VAM NA POTPORI!

30.06.2021. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/eu-parlament-izglasao-je-zabranu-kaveza/132891/