objavljeno 18.10.2011. 13:07:21
DISTANCIRANJE

EU odbila ugostiti Janukovića zbog presude Juliji Timošenko

Europska unija otkazala je dogovoreni službeni posjet ukrajinskog predsjednika Janukoviča zbog prijeporne sudske presude Juliji Timošenko

Fotografija vijesti

Europska unija otkazala je za četvrtak dogovoren posjet Bruxellesu ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, objavila je u utorak Europska komisija koja će pričekati razvoj događaja nakon prijeporne sudske presude izrečene oporbenoj čelnici Juliji Timošenko, javlja Hina.

Predsjednik Janukovič trebao je u Bruxellesu razgovarati s s predsjednikom EU Hermanom Van Rompuyom i s predsjednikom Europske komisije Joseom Mauelom Barrosom. "Posjet je odgođen za dan kada uvjeti budu povoljniji za napredak u bilatarelnim odnosima", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica EK i naglasila da posjet nije otkazan već "već odgođen".

EU se želi uvjeriti da je Ukrajina napredovala u području vladavine prava i neovisnosti pravosuđa. Europski izvori kazali su u petak za AFP da nakon osude bivše premijerke Timošenko Bruxelles od Janukoviča očekuje donošenje "konkretnih" mjera za jačanje pravne države.

Prvostupanjski sud u Kijevu prošlog je utorka osudio Timošenko na sedmogodišnju kaznu zatvora i plaćanje odštete od 200 milijuna dolara zbog sklapanja ugovora o kupnji ruskog plina što je bilo, prema ocjeni sudaca, zloporaba njezinih ovlasti. Obrana bivše premijerke najavila je žalbu.

18.10.2011. 13:07:21
http://m.metro-portal.hr/eu-odbila-ugostiti-janukovica-zbog-presude-juliji-timosenko/64466/