objavljeno 14.12.2009. 14:54:51
Zaštita sluha

EU namjerava ograničiti glasnoću mp3 playera

Kako se navodi u BBC-jevoj emisiji ˝The Politics Show˝, strah da bi slušanje prenosivih glazbenih uređaja poznatijih i kao mp3 playeri mogao oštetiti sluh natjerao je EU da reagira

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant art)

Konzultacije bi  trebale početi iduće godine, a konačna odluka uslijedila bi na proljeće. ˝Do 10 milijuna Europljana, uglavnom mladih ljudi, riskiraju stalni gubitak sluha u idućih pet godina zbog svoje navike slušanja takvih uređaja˝, izjavio je Stephen Russel iz Europske udruge potrošača.

˝Trenutno se na tržištu mogu pronaći mp3 playeri sposobni generirati glasnoću iznad 115 decibela. Ako to usporedimo s zakonima o zdravlju i sigurnosti, radnici ne bi smjeli biti izloženi toj glasnoći više od 30 sekundi˝, dodaje.

Dr. Robin Yeoh, konzultant u bolnici Portland u Londonu objašnjava: ˝Stručnjaci i profesionalci s ovog područja vide promjenu u demografiji. Vidimo da su ljudi koji rade u teškoj industriji mnogo mlađi, te izloženi rekreacijskoj buci, a sigurno da mp3 playeri u tome igraju veliku ulogu. Jednom kada oštetite živce unutarnjeg uha, nema lijeka, operacije ili terapije koja vam može pomoći.˝

Stručnjaci u Bruxellesu nadaju se kako će novi maksimum biti 85 decibela. Tijekom nedavnih testova neki uređaju dosezali su glasnoću od 120 decibela.

14.12.2009. 14:54:51
http://m.metro-portal.hr/eu-namjerava-ograniciti-glasnoc-mp3-playera/28535/