objavljeno 22.01.2022. 13:02:00
VRIJEME JE

EU dobiva vlastitu obavještajnu službu?

Europi treba tijelo za prikupljanje informacija o prijetnjama koje dolaze izvan EU želi li biti važan globalni akter

Pa bilo bi logično...
Pa bilo bi logično... (Arhiva)

Europska unija mora imati vlastitu obavještajnu službu i vlastiti obavještajni aparat ako želi biti globalni akter, smatra španjolski europarlamentarac Nacho Sánchez Amor, koji pripada Klubu zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Španjolski europarlamentarac objasnio je za Euractiv da bi Unija trebala razviti vlastite obavještajne kapacitete kako bi raspolagala vjerodostojnim informacijama o mogućim vanjskim prijetnjama.

Takav prijedlog priprema i Europski parlament, a upravo Sánchez Amor radi na njemu, ispitujući mogućnosti za povećanje kapaciteta za prikupljanje takvih informacija za europsku diplomatsku službu.

Ovdje nije riječ o unutarnjoj sigurnosti Unije, pa tako ni o unutarnjoj obavještajnoj službi s obzirom na to da svaka članica ima unutarnju obavještajnu agenciju, koje surađuju i razmjenjuju podatke, nego isključivo o vanjskoj službi koja je usmjerena na prikupljanje informacija o prijetnjama koje dolaze izvan EU i koja je usko povezana s europskom vanjskopolitičkom službom.

Već vidimo naše "obavještajne stručnjake" kako trljaju ruke...

22.01.2022. 13:02:00
http://m.metro-portal.hr/eu-dobiva-vlastitu-obavjestajnu-sluzbu/136124/