objavljeno 12.06.2022. 13:01:00
EU

EU će odgovoriti na želje Ukrajine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u subotu stigla u nenajavljen posjet Kijevu, obećala je "idući tjedan" odgovor Bruxellesa na ambicije Ukrajine

Stiže odgovor...
Stiže odgovor... (Arhiva)

"Želimo podržati Ukrajinu na njezinu europskom putu", rekla je Von der Leyen na kratkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Teške borbe nastavljaju se na istoku Ukrajine na koji su se ruske snage sada fokusirale u pokušaju da potpuno preuzmu Donbas, zbirni naziv za dvije regije Luhansk i Doneck.

"Današnji razgovori omogućit će nam da finaliziramo evaluaciju vaše kandidature do kraja idućeg tjedna", rekla i pritom naglasila "Ukrajini je preostalo mnogo posla u borbi protiv korupcije".

"Pozitivan odgovor EU-a na ukrajinski zahtjev za članstvo bio bi pozitivan odgovor na pitanje ima li uopće budućnosti za europski projekt, rekao je Zelenski, prenosi agencija dpa.

Predsjednica EK-a zatim je razgovarala s ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom u glavnom gradu koji je posjetila drugi put od početka rata, nakon 8. travnja kada je Kijevu predala upitnik za evaluaciju.

Tada je Von der Leyen ustvrdila da pred Ukrajinom stoji "europska budućnost".

Ukrajinci su "već dali golem doprinos obrani zajedničke slobode", ustvrdio je na konferenciji Zelenskij.

Ukrajina traži da se Europljani konkretno "pravno angažiraju" do kraja lipnja kako bi ona dobila status službenog kandidata za EU, no 27 članica je vrlo podijeljeno u tom pogledu.

12.06.2022. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/eu-ce-odgovoriti-na-zelje-ukrajine/138126/