objavljeno 15.11.2009. 12:40:29
seksi točke

Erogenim zonama do ludog uzbuđenja

Ljubljene po vratu, grudima i ostalim osjetljivim mjestima budi seksualnu želju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Erogene zone točke su na ljudskom tijelu koje dovode do posebnog uzbuđenja. Nježnim maženjem i vrućim poljupcima pojačava se želja za seksom, a mjesta se podjednako mogu stimulirati za vrijeme predigre i samog seksualnog čina.

Uzbuđenje garantiraju male živčane stanice koje se nalaze u određenim dijelovima tijela. Iako postoje neka općenita mjesta koja su kod svih ljudi posebno osjetljiva, poput grudi, penisa i klitorisa, točna pozicija erogenih zona razlikuje se od čovjeka do čovjeka.

Također, zone se mogu mijenjati, pa područje koje je još jučer dovodilo do seksualnog ludila, već sutra ne jamči nikakvo uzbuđenje.

Radi se dakle o osjetljivim mjestima koje treba istražiti, a ne o jednostavnim prekidačima koje se lako može isključiti i uključiti.

Njegove zone:bradavice, testisi, prostata, vrat, leđa

Tipične erogene zone su vrat, leđa, grudi, bedra, područje oko usta i spolni organi. Erogene zone mogu se podijeliti i na specifične (klitoris, g-točka, penis) te sekundarne (stopala, anus, venerin brežuljak).

Njene zone:klitoris, stražnjica, grudi, bedra, venerin brežuljak

Stimulacija osjetljivih područja ne dovodi nužno do orgazma. Iako uzbuđenje u svakom slučaju raste, eksplozija često izostaje, a najčešći razlog je psihičke prirode. Ako osoba zapravo ne želi seks ili razmišlja o drugim stvarima, same erogene zone neće pomoći u postizanju vrhunca.

Postoje podijeljena mišljenja oko toga jesu li zone urođene ili se razvijaju postupno. Vjerojatno su obje teorije djelomično točne, a stručnjaci čak smatraju da na razvoj vrlo osjetljivih zona utječe roditeljski odnos prema djetetu.

Tvrde da nježni dodiri u djetinjstvu (naravno ne oni seksualni, zlostavljački), potiču stvaranje živčanih stanica na određenim dijelovima tijela. Pretpostavlja se da žene u odrasloj dobi imaju više erogenih zona od suprotnog spola upravo iz razloga što se kao djeca više maze s roditeljima.

Erogene zone mogu se pronaći istraživanjem partnerova tijela i razgovorom. Dok žene mogu bez problema podnijeti višesatno diranje osjetljivih točaka i u tome uživati, muškarci preferiraju nešto brži proces i izravan prelazak na suštinu stvari - seks.

15.11.2009. 12:40:29
http://m.metro-portal.hr/erogene-zone/26478/