objavljeno 22.07.2008. 16:01:54
kontroverze

Ernest Sternglass upozorava na opasnost od nuklearke u Krškom

Slovenski pak znanstvenik dr. Matija Lipoglavšek tvrdi da je utjecaj na okoliš minimalan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Mišćević / CROPIX )

Utjecaj nuklearke Krško na okoliš je minimalan, a radijacija koju ona izaziva barem je tisuću puta manja od normalnog zračenja u prirodi, tvrdi slovenski znanstvenik dr. Matija Lipoglavšek za ljubljanski dnevni list Dnevnik od utorka.

On se suprotstavio tvrdnjama jednog američkog radiologa koji je Geigerovim brojačem pokušao dokazati da se zbog djelovanja nuklearke Krško povećala radioaktivnost u Ljubljani.

"Naša mjerenja ne potvrđuju tvrdnje Ernesta Sternglassa da se radioaktivnost na putu od Krškog do Ljubljane udvostručuje, a ne mogu se složiti ni s nekim drugim njegovim zaključcima o utjecaju nuklearnih centrala na zdravlje ljudi", izjavio je Lipoglavšek.

Lipoglavšek je šef odsjeka za fiziku niskih i srednjih energija u znanstvenom institutu "Jožef Štefan" u Ljubljani i vodi tim koji redovito ispituje radioaktivnost nuklearke i njen utjecaj na okoliš.

"Utjecaj nuklearke na okoliš neprestano mjerimo i dobro smo opremljeni preciznim instrumentima, no ni iz rezultata mjerenja na ogradi oko nuklearke ne bi se moglo zaključiti da li ona radi ili ne. Nismo registrirali utjecaj na okoliš. Jabuke na plantaži oko nuklearke su sasvim zdrave, a zdravo bi bilo i mlijeko krava koje bi tamo išle na ispašu", rekao je Lipoglavšek za "Dnevnik", minimizirajući utjecaj nuklearke Krško na okoliš o kojemu se u europskim medijima mnogo špekuliralo nakon "lažnog alarma" oko incidenta nultog stupnja izazvanog popuštanjem jednog ventila u krškoj nuklearci prije dva mjeseca.

Lipoglavšek je tako reagirao na teze američkog radiologa dr. Ernesta Sternglassa koji je nedavno po treći put posjetio Sloveniju i na poziv ekoloških udruga održao predavanje u kojemu je naglasio da se utjecaj nuklearki na zračenje podcjenjuje, a osobito utjecaj povećane radijacije na zdravlje ljudi.

Sternglass se pozivan na studiju koja je pokazala da mala djeca u okolici nuklearki imaju povećanu količinu radioaktivnog stroncija 90 u mliječnim zubima.

85-godišnji znanstvenik iz Pittsburga, koji je na početku svoje karijere radio za Westinghouse, poduzeće koje je sagradilo nuklearku Krško, inače se zalaže za zatvaranje nuklearki, tvrdeći među ostalim da je je njihova intenzivna gradnja u SAD-u 70-ih godina prošlog stoljeća među ostalim djelovala na povećanje kancerogenih oboljenja te smanjenje mentalnih sposobnosti i inteligencije kod tinejdžera u sredinama gdje su se gradile nuklearke, npr. u saveznoj državi Connecticut.

Prilikom svog nedavnog posjeta Sloveniji on je, mjereći Geigerovim brojačem radioaktivnost okoliša na putu od Krškog do Ljubljane, ustvrdio da se radioaktivnost do Ljubljane udvostruči, što pripisuje utjecaju vjetrova, a uzeo je i uzorke zemlje i biljaka, te ih poslao na analizu u Veliku Britaniju.

Nuklearna energija nije sigurna i trebalo bi je napustiti, izjavio je u Sloveniji Sternglass, pozivajući se na neka medicinska ispitivanja u SAD-u i Velikoj Britaniji o utjecaju zračenja na zdravlje ljudi, među ostalim i na studiju koja je pokazala da mala djeca u okolici nuklearki imaju povećanu količinu radioaktivnog stroncija 90 u mliječnim zubima.

Lokalne vlasti u Krškom i Brežicama odbile su prijedlog nekih slovenskih ekoloških organizacija da se takvo ispitivanje otpalih mliječnih zuba kod djece provede i u široj okolici slovenske nuklearke.

22.07.2008. 16:01:54
http://m.metro-portal.hr/ernest-sternglass-upozorava-na-opasnost-od-nuklearke-u-krskom/10103/