objavljeno 22.04.2021. 10:01:00
NOVOSTI

Epic Games i AMD ubrzavaju produktivnost i kreativnost Unreal programera

Znate li koliko je prodano igara u EMEA regiji prošle godine? Vjerovali ili ne, preko 211 milijuna igara je prodano tijekom 2020. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Nema sumnje, programeri igara imaju tonu posla, ali primorani su zbog epidemije COVID-19 često raditi od kuće na daljinu. Međutim, to je uzrokovalo pad produktivnost zbog ograničenja računarskog hardvera koji koriste u svom domu. Sukladno tome timovima često ostaje manje vremena za stvaranje i testiranje novih funkcija.

AMD je objavio novu studiju slučaja s Epic Games - kompanijom koja stoji iza Fortnitea, kao i Unreal Engine 4 koji je korišten u The Mandalorian, Star Vars: Rise of Skywalker, HBO's Game of Thrones i Westworld. Prema spomenutoj studiji, oni su ostali na vrhu industrije dizajna igara i produktivnosti primjenom AMD tehnologije koja pomaže timovima da prihvate rad na daljinu.

Epic Games je započeo s opremanjem inženjera Threadripper i Threadripper PRO radnim stanicama. Novi procesori Threadripper imaju toliko jezgara i nude toliko brzine, da su inženjeri i programeri grafičkog tima mogli da rade na više projekata odjednom - za razliku od ranije.

Uz to, Epic Games je trebao da pojednostavi proces kompajliranja koda i postigne brže vrijeme ponavljanja i sjenčenja. Mogućnost brzog kompajliranja i ponavljanja koda je presudna za kvalitetu, ali timovi jednostavno nisu mogli da pronađu rješenje koje istovremeno nudi veliku brzinu takta i visoki paralelizam.

No, nakon zamjene prethodnih procesora za radne stanice s AMD Rizen Threadripperom, nastala je „prekretnica". Za Unreal Engine, u internom testu izrade softvera za izvršne programe, konkurentskim procesorima je trebalo 46 minuta i 43 sekunde, dok je Threadripperu 3970Ks s 32 jezgra trebalo samo 15 minuta i 12 sekundi. Manje od trećine vremena. Time je inženjerima i programerima ostalo više vremena za razvoj funkcija, testiranje funkcionalnosti i rad na poboljšanju Unreal Enginea. 

Piše: Sanja Ledinek
22.04.2021. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/epic-games-i-amd-ubrzavaju-produktivnost-i-kreativnost-unreal-programera/131630/