objavljeno 14.01.2020. 09:29:00
INICIJATIVA

EP traži što skorije uvođenje univerzalnog punjača za mobitele

Proizvođači elektronskih uređaja su nakon donošenja direktive taj zahtjev osporavali tvrdnjom da bi takav propis kočio moguće inovacije te tehnologije

Dajte više!
Dajte više! (Arhiva)

Zastupnici u Europskom parlamentu u ponedjeljak su pozvali Komisiju da u interesu potrošača i zaštite okoliša ubrza uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne telefone i druge prijenosne elektronske uređaje.

U Direktivi o radijskoj opremi iz 2014. zakonodavci EU-a pozvali su na osmišljavanje univerzalnog punjača te su dali ovlasti Komisiji da nastavi raditi na tome putem delegiranog akta.

Zastupnici su raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak velikom većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima, e-knjiga i ostalim prijenosnim uređajima.

Više zastupnika je u raspravi kritiziralo sporost i neučinkovitost Komisije u provedbi direktive, a neki su izrazili sumnju da se možda bojala zamjeriti korporacijama koji se protive takvoj mjeri, primjerice Appleu.

Komisija se od donošenja direktive 2014. oslonila na donošenje preporuka očekujući da će proizvođači dobrovoljno uskladiti svoje proizvode no taj pristup nije imao uspjeha.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič i povjerenik za međuinstitucijske odnose i predviđanja je otvarajući raspravu s europarlamentarcima istaknuo kako se broj tipova punjača u tom razdoblju sveo s više od 30 na tri no priznao je da to još uvijek nije zadovoljavajući rezultat.

14.01.2020. 09:29:00
http://m.metro-portal.hr/ep-trazi-sto-skorije-uvodjenje-univerzalnog-punjaca-za-mobitele/123107/