objavljeno 30.08.2015. 16:25:00
NEVJEROJATNO

Elizabeta II obara rekord kraljice Viktorije

Kraljica Elizabeta II. postat će početkom rujna britanski vladar s najdužim stažem na prijestolju, a svoje postignuće namjerava proslaviti bez pompe posvećujući se svojim javnim obvezama

Nevjerojatno postignuće modernog doba
Nevjerojatno postignuće modernog doba (Arhiva)

Elizabeta II devetog će rujna premašiti 63 godine i 216 dana na tronu svoje prabake, kraljice Viktorije, koja je vladala između 1837. i 1901. godine, i to poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu. Točan sat teško je odrediti jer je njezin otac George VI. umro u snu, ne zna se točno kada.

Vladarica namjerava proslaviti taj rekord bez pompe. Bit će u Škotskoj, uobičajenom ljetnom odmorištu, gdje će otvoriti novu željezničku liniju. Takav pristup, koji obilježava samokontrola i osjećaj dužnosti, karakterističan je za stil Elizabetine vladavine - koji je naslijedila od svojeg oca i svojeg djeda Georgea V.

Po povjesničaru Davidu Starkeyju, kraljica je 'postavila rekord u besprijekornom integritetu i iznimno je se štuje'.

Andrew Gimson, koji je nedavno objavio povijest britanskih monarha od 1066., kaže da je 'neuobičajeno da nekog okrune mladog i da jako dugo živi'.

Po njemu, na vladavinu Elizabete II. 'gledat će se kao na nevjerojatan pothvat jer je uspjela ostati čvrsto na prijestolju duž razdoblja obilježena tolikim velikim društvenim i ekonomskim promjenama'

30.08.2015. 16:25:00
http://m.metro-portal.hr/elizabeta-ii-obara-rekord-kraljice-viktorije/93599/