objavljeno 21.05.2014. 10:11:00
DISCOVERY

Ekskluzivni dokumentarci povodom tragedije na Everestu

Program obuhvaća snimke spašavanja i napora uloženog u izvlačenje stradalih u lavini koja je pogodila Khumbu Icefall područje tijekom jutra u petak, 18. travnja

Strašna tragedija na Everestu
Strašna tragedija na Everestu (Discovery Channel)

Discovery Channel će povodom velike tragedije koja se na Everestu dogodila 18. travnja emitirati dva ekskluzivna dokumentarca. Program obuhvaća snimke spašavanja i napora uloženog u izvlačenje stradalih u lavini koja je pogodila Khumbu Icefall područje tijekom jutra u petak, 18. travnja, kao i intervjue s najpoznatijim svjetskim alpinistima koji su svoja iskustva podijelili s Bearom Gryllsom, stručnjakom za preživljavanje. Program će se u Hrvatskoj emitirati u nedjelju 25. svibnja od 21 sat.

Tragedija na Everestu (Everest Avalance Tragedy) / nedjelja, 25. svibnja u 21 sat

Program prikazuje nevjerojatne napore spasilačkog tima koji su svim silama pokušali pomoći unesrećenima u velikoj lavini u kojoj je poginulo 13 Šerpi i ne­stala još trojica. Članovi NBC News tima bili su u baznom logoru na Everestu kad se lavina sručila, pripremajući se za produkciju specijalnog programa Discovery Channela, kojim se trebao prenositi Skok s Everetsa uživo (Everest Jump Live ) zakazan za nedjelju, 11. svibnja. Specijalni program trebao je pra­titi alpinista Jobyja Ogwyna kako izvodi prvi skok u odijelu za letenje (wingsuit) s najvišeg svjetskog vrha.

Tragedija na Everestu  (NBC News' Peacock Productions) dokumentira tjedne priprema koji su prethodili trenutku kad je lavina pogodila Khumba Icefall, je­dan od najopasnijih dijelova planine, i ono što je uslijedilo nakon tog kobnog trenutka. Kamere su počele snimati odmah nakon što  su se ledeni blokovi sru­čili niz planinu, prouzročivši najsmrtonosniju lavinu u povijesti Mt. Everesta.

Dokumentarac čine iznimno emotivne snimke stvarnih događaja, koje prikazuju napore Šerpi i spasilačkog tima koji su krenuli u potragu za preživjelima. Gleda­telji će vidjeti svjedočenja ljudi koji su iskusili ovu veliku tragediju, kao i inter­vjue s Jobyjem Ogwynom, Garrettom Madisonom vođom ekspedicije koji je vo­dio ključnu ulogu u pokušaju spašavanja, Toddom Burlesonom, predsjednikom udruženja Alpine Ascents International, koji su izgubili 5 Šerpi, te ostalim člano­vima ekspedicije i produkcijskog tima.

U isto vrijeme Discovery će pridonositi zakladi American Himalayan Foundation Sherpa Family Fund, koja daje 100% prihoda svih donacija kako bi se pomoglo obiteljima poginulih.

 

Bear Grylls: Čovjek protiv Everesta (Bear Grylls: Man Vs. Everest), nedjelja, 25. svibnja u 22 sata

Bear Grylls se još kao dječak zavjetovao da će se popeti na najviši vrh svijeta. Taj san je ostvario s 23 godine ušavši u Guinnessovu knjigu rekorda kao naj­mlađi osvajač vrha. Discovery Channel predstavlja jednosatni specijal čiji do­maćin Bear Grylls odaje počast najvećim pokušajima i uspjesima osvajanja Eve­resta kroz povijest.

Bear Grylls u specijalu Čovjek protiv Everesta koristi vlastito iskustvo osvajanja Everesta kako bi gledateljima predstavio penjače iz cijelog svijeta koji su prko­sili najekstremnijim uvjetima utirući put do najvišeg vrha svijeta. U programu sudjeluju penjači iz Argentine, Japana, Indije i Velike Britanije, koji dijele svoje osobne priče. Fascinantni dijelovi specijala uključuju razgovore s penjačima, njihovim timovima, Šerpama, novinarima i stručnjacima, uz dosad neviđene arhivske snimke, zapanjujuće kompjuterski generirane slike (CGI) i zanimljivos­ti. Bilo da se radi o nevjerojatnim usponima ili najsmjelijim silascima - to su pri­če o hrabrosti, odlučnosti, rizicima, izazovima i pobjedama.

21.05.2014. 10:11:00
http://m.metro-portal.hr/ekskluzivni-dokumentarci-povodom-tragedije-na-everestu/85124/