objavljeno 16.02.2011. 14:40:00
BR. 7

Eko savjet tjedna - standby guta struju

Uređaji u kućanstvu koje držimo u stanju pripravnosti gutaju dragocjenu struju koju na kraju skupo plaćamo

Standby
Standby (Free Digital Photos)

Nezaposlenost raste, plaće kasne, ali zato računi redovito pristižu. Za 2011. su najavljena nova, velika poskupljenja koja se neće zaustaviti na hrani nego će se vrlo vjerojatno odnositi i na energente.

Jednostavna računica pokazuje da i malom uštedom struje u kućanstvu možemo na godišnjoj razini uštedjeti značajan novac. Uzmimo, na primjer, cijenu struje od 0,7 kuna po kWh. Ako godišnju potrošnju smanjimo s 4000 kWh na 3400 kWh, moguća je ušteda od 420 kuna. Kada bi sva kućanstva u jednom naselju smanjila potrošnju, ušteda dodatno dobiva na težini i s financijske i s ekološke perspektive.

Zašto "stop standby"?

O ekološkom kuhanju i hlađenju smo već pisali pa ćemo se u ovom članku više fokusirati na velike neprimjetne potrošače, odnosno razne uređaje u standby modusu. U prosječnom kućanstvu se nalazi između 5 do 20 takvih uređaja koji su neprestano uključeni u struju iako se koriste samo nekoliko sati dnevno ili rjeđe.

Činjenica je da svaki pojedini uređaj u standbyju na godišnjoj razini troši vrlo malo struje (od 10 do 30 W), ali svi zajedno "gutaju" struju bez stvarne potrebe. Na primjer, prijamnik za digitalni signal u standby modusu troši oko 15 W, glazbeni i TV uređaji oko 10 W, a ugašeno računalo 5 W. Izračun WWF-a pokazuje da na standby potrošnju otpada oko 10% ukupne godišnje potrošnje struje u kućanstvu!

>>Kako smanjiti račun za struju?

 

Kako smanjiti potrošnju?

Najsigurnija metoda uštede u ovom slučaju je isključivanje uređaja iz struje. Isključivanje putem daljinskog upravljača samo prebacuje uređaj u standby modus. Noviji uređaji (i prijenosna računala) imaju glavni prekidač koji sprječava dotok struje i kada je kabel fizički spojen s utičnicom.

Također, obavezno provjerite postavke za uštedu energije na računalu i mobitelu, a prilikom kupnje obratite pozornost na potrošnju energije u uključenom stanju i stanju pripravnosti.

Uređaji s uobičajeno najvećom standby potrošnjom su: printeri (obični i multifunkcionalni sa ili bez skenera i telefaksa), zatim modemi, konverteri, radio i CD playeri, aparati za kavu te ručni usisavači. Veliki potrošač je i stolno računalo koje često ostaje uključeno cijeli dan. 

16.02.2011. 14:40:00
http://m.metro-portal.hr/eko-savjet-tjedna-standby-guta-struju/55433/