objavljeno 25.12.2010. 23:00:00
ČIŠĆENJE REGIJE

Egipćani ne žele nuklearno oružje...

"Egipat ne želi doći do nuklearnog oružja jer ono ne bi bilo korišteno i zato što su njegove cijene goleme", izjavio je egipatski ministar vanjskih poslova Gheit

Egipat ne želi nuklearno oružje
Egipat ne želi nuklearno oružje (Deviantart)

Egipat ne nastoji doći do nuklearnog oružja i želi riješiti regiju takvih oružja, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit u subotu. U dokumentu SAD-a od svibnja 2008. koji je objavio WikiLeaks prenosi se izjava egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u kojoj upozorava dužnosnike SAD-a da bi Egipat mogao razviti nuklearno oružje ako do njega dođe Iran.

Mubarak je 2007. najavio obnovu više desteljeća starog egipatskog nuklearnog programa za proizvodnju električne energije a natječaj za izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane trebao bi biti objavljen za nekoliko tjedana. "Egipat ne želi doći do nuklearnog oružja jer ono ne bi bilo korišteno i zato što su njegove cijene goleme. No nastojimo regiju lišiti nuklearnog oružja", rekao je Gheit novinarima na marginama konferencije vladajuće egipatske stranke. Iran i Egipat su prekinuli odnose 1980. nakon islamske revolucije u Iranu i egipatskog priznanja Izraela. Dvije zemlje su još uvijek suprotstavljene u pitanjima poput bliskoistočnog mirovnog procesa i veza s Izraelom i SAD-om. (hina/metro-portal)

25.12.2010. 23:00:00
http://m.metro-portal.hr/egipcani-ne-zele-nuklearno-oruzje/53224/