objavljeno 16.11.2024. 15:01:00
EHH

Dvije vrste hrane mogu začepiti arterije i naštetiti zdravlju srca

Neka popularna jela i poslastice iz jesenske kuhinje mogu negativno utjecati na srce

Ovo vam može raditi probleme
Ovo vam može raditi probleme (Arhiva)

Jesen donosi raznovrsne sezonske namirnice bogate hranjivim tvarima koje mogu promicati zdravlje srca, poput jabuka, bundeva i lisnatog povrća. Međutim, neka popularna jela i poslastice iz jesenske kuhinje mogu negativno utjecati na srce. Ta hrana često obiluje zasićenim mastima, šećerima i rafiniranim ugljikohidratima.

Kardiolog dr. Christopher Van Nguyen upozorio je na dvije najštetnije jesenske vrste hrane koje mogu začepiti arterije i ugroziti zdravlje srca.

1. Slatke pite

Pite, osobito tradicionalne masnije verzije, mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje ako se često konzumiraju. Većina pita priprema se s maslacem, masti ili margarinom, koji su bogati zasićenim mastima. Mnoge gotove verzije sadrže djelomično hidrogenirana ulja, koja sadrže trans masti.

"Slatke pite često sadrže trans masti i zasićene masti koje mogu povisiti LDL kolesterol, poznat kao 'loš' kolesterol. Ove nezdrave masti, zajedno s rafiniranim šećerima i bijelim brašnom, mogu pridonijeti stvaranju plaka u arterijama, ograničavanju protoka krvi i povećanju rizika od srčanih bolesti", objašnjava dr. Van Nguyen za SheFinds.

Preporučuje izradu domaćih pita sa zdravijim opcijama, poput cjelovitih žitarica, zobi ili badema. Takve su opcije bogate vlaknima i sadrže masti koje su dobre za srce.

2. Sezonski topli napitci

Omiljeni jesenski napitci - kava s okusom lješnjaka ili badema, latte s karamelom i latte s okusom bundeve - mogli bi više štetiti srcu nego što mislimo. Ti ukusni napitci često sadrže velike količine dodanog šećera, što može izazvati nagli porast razine šećera u krvi i upalu u krvnim žilama.

"Ti su napitci bogati šećerom i nezdravim mastima, što može dovesti do debljanja, inzulinske rezistencije i povećanja lošeg kolesterola, a sve su to čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti", ističe dr. Van Nguyen.

Povremeno uživanje u ovim napitcima je u redu, ali smanjenje količine šećera, izbjegavanje šlaga ili odabir manje veličine mogu nam pomoći da uživamo u jesenskim okusima bez ugrožavanja zdravlja srca.

16.11.2024. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/dvije-vrste-hrane-mogu-zacepiti-arterije-i-nastetiti-zdravlju-srca/149200/