objavljeno 23.05.2017. 16:29:00
DIJETE

Dukan dijeta - prehrana na koju vrijedi podsjetiti

Osnovna karakteristika Dukan dijete je minimalan unos ugljikohidrata i visok unos proteina, a uz to je moguće jesti do mile volje one hrane koja je dozvoljena u tom trenutku

Dukan dijeta je zahtjevna, ali učinkovita
Dukan dijeta je zahtjevna, ali učinkovita (Arhiva)

Dukan dijeta spada među najpopularnije dijete današnjice, jer ovo čedo francuskog nutricionista dr. Pierrea Dukana omogućava gubitak i do 15 kilograma u dva mjeseca u slučaju da se držite zahtjevnog režima prehrane.

Osnovna karakteristika Dukan dijete je minimalan unos ugljikohidrata i visok unos proteina, a uz to je moguće jesti do mile volje one hrane koja je dozvoljena u tom trenutku.

>> Dukan dijeta - opća pravila >>

Dukan dijeta ima četiri faze, evo i koje su to:

Faza napada - traje od tri do maksimalno deset dana, birate sami jer o tome ovisi broj skinutih kilograma, a jedu se isključivo proteini pripremljeni bez masnoća, no ne bilo kakvi:

jaja - do dva komada dnevno, kuhana
meso - govedina (nemasna), piletina, puretina, zečetina
mliječni proizvodi - s malim udjelom masnoća
riba - sva riba
školjke - sve školjke
tofu

>> Dukan dijeta - kako lakše preživjeti prvu fazu >>

Od začina su dozvoljeni biljni, češnjak, ocat, senf, sol i umjetni zaslađivači. Preporučuje se dnevno provesti 20-ak minuta šetajući, bez žustrog vježbanja, a probavne probleme (zatvor) rješavate žlicom mekinja dnevno.

>> Prava istina o Dukan dijeti >>

Faza izmjene - sve dok ne dostignete željenu težinu, pet dana se jedu proteini iz prve faze uz dodatak povrća, a zatim pet dana samo proteini. Dozvoljeno je svo povrće osim graha, graška, krumpira, kukuruza, leće i riže. Masnoće se i dalje strogo zabranjuju, pa sve pripremate bez ulja ili kuhajući.

>> Ultimativna Dukan dijeta - jedite koliko želite uz samo jedno pravilo >>

Faza konsolidacije - zadržavanje dostignute težine, uvode se ugljikohidrati i voće, pa tako uz sve namirnice uz dvije faze smijete jesti integralnu tjesteninu i rižu, krumpir i ostalo škrobno povrće kao i voće, ali ne banane. Traje onoliko dana koliko ste kilograma izgubili od početka dijete. Dva dana u tjednu možete jesti i slatko.

>> Dukan dijeta - recepti >>

Faza stabilizacije - to zapravo i nije faza već finale cijele priče, promjena načina prehrane koja bi trebala trajati zauvijek. Jedino je pravilo da jedan dan u tjednu bude proteinski prema pravilima prve faze.

23.05.2017. 16:29:00
http://m.metro-portal.hr/dukan-dijeta-prehrana-na-koju-vrijedi-podsjetiti/105116/