objavljeno 15.04.2012. 18:42:00
KUPNJA PRVOG STANA

Država će osigurati još pet milijuna kuna za subvencionirane kredite

"Zamolio sam ministra financija (Slavka Linića) za još pet milijuna kuna unutar naših stavaka, tako da nećemo probijati nikakve limite", kazao je Vrdoljak

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja gostovao je u
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja gostovao je u "Nedjeljom u 2" (hrt/screenshot)

Neočekivano velik interes nagnao je ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka da od ministra financija zatraži dodatnih pet milijuna kuna za projekt subvencionirane kupnje prvog stana, prenosi Hina.

"Zamolio sam ministra financija (Slavka Linića) za još pet milijuna kuna unutar naših stavaka, tako da nećemo probijati nikakve limite", kazao je Vrdoljak u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" istaknuvši da je do sada stiglo 700 zahtjeva građana za subvencioniranjem stambenih kredita te da i dalje pristižu, ali u manjem broju.

Podsjetivši da je projekt subvencioniranja kredita za kupnju prvog stana započela prošla vlada s ciljem da se u promet pusti 2000 izgrađenih stanova, kazao je da je ova vlada osigurala 10,5 milijuna kuna kako bi se ispunio cilj od 540 prodanih stanova u ovoj godini. "Sada ćemo ići s dodatnih još pet milijuna kuna, da bi mogli ispuniti zahtjeve koji su stigli", kazao je Vrdoljak istaknuvši kako će se u promet pustiti oko 800 stanova .

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja rekao je da su nakon objave natječaja očekivali kako će se vrlo brzo "ispucati tih desetak milijuna kuna, što se i dogodilo" te naveo kako je na natječaj za subvencioniranje stambenih kredita u tjedan dana došlo više od 600 zahtjeva, a do sada ih je stiglo 700.

Po podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od 16. ožujka do 12. travnja zaprimljeno je 696 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita, a od obrađenih 532 odobreno su 525 zahtjeva. Zatražena je dopuna za jedan zahtjev, četiri su odbijena, a dva podnositelja zahtjeva su odustala. Najviše zahtjeva bilo je za kupnju stana u Zagrebu (299), Dugom Selu (26), Velikoj Gorici (23) i Splitu (22), a zahtjevi su podneseni u 57 gradova i mjesta.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 16. ožujka objavila je oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita u 2012. te građani od tada mogu podnijeti zahtjev za nepovratnom subvencijom polovice mjesečnih obroka u prve četiri godine otplate kredita i tako uštedjeti do 14 tisuća eura.

APN je sklopila ugovore s 11 banaka koje se obvezuju davati subvencionirane kredite. Subvencija se odnosi na nove, izgrađene stanove koji imaju akt o građenju i ishođenu uporabnu dozvolu. Subvencioniranje se odobrava za kredit čiji iznos ne prelazi 100 tisuća eura, a rok otplate nije kraći od 20 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

15.04.2012. 18:42:00
http://m.metro-portal.hr/drzava-ce-osigurati-jos-pet-milijuna-kuna-za-subvencionirane-kredite/70083/