objavljeno 08.05.2018. 13:01:00
Dosta je!

Društvene mreže i kako preuzeti kontrolu

Zaluđenost društvenim mrežama odavno se pretvorila u ovisnos, no i te se napasti možemo riješiti.

Uzmite stvari u svoje ruke
Uzmite stvari u svoje ruke (Pixabay)

Posljednjih tjedana, još od Zuckerbergovog saslušanja pred američkim Senatom, puno se naglašavala tamna strana društvenih mreža. Odavno se upozorava da je zaluđenost njima prešla u stanje ovisnosti, što u opasnost dovodi ne samo privatne informacije korisnika koji tamo objavljuju detalje iz osobnog života, nego i ostalih, slučajnih „žrtava" koji se nalazimo na nekoj slici koju nismo objavili ili događaju koji nismo podijelili.

Ponekad se čini da je ono što se objavljuje van naše kontrole. Moramo biti prisutni kako bismo ostali u toku s događanjima i zbivanjima. Ono što nam zapravo treba jest prisjetiti se da su društvene mreže ovdje kako kako bi obogatile naša iskustva, a ne kako bi diktirale našim životima. Upravo zato, donosimo vam šest jednostavnih koraka koji će vam pomoći da preuzmete kontrolu i oslobodite se obveze da budete prisutni na društvenim mrežama.

1. Pripazite na to što, gdje i kome i koliko komentirate
Uopće niste dužni komentirati na postove koje objavljuju vaši prijatelji samo zato što su vam oni prijatelji. Tko bi po cijele dane dežurao da reagira na baš svaku objavu baš svake osobe? Čuvajte se i komentiranja objava stranica koje pozivaju na raspravu. Takve se stvari često pretvore u svađe i vrijeđanja, a imajte na umu da komentare može pročitati baš svatko, uključujući i vašeg šefa.

2. Prestanite se brinuti da ćete nešto propustiti
Vi nemate kontrolu nad onime što će se objavljivati na vašem telefonu, a često provjeravanje telefona neće to promijeniti. Društvenim mrežama vladaju složeni algoritmi koji odlučuju što je za vas „važno" tako da će uvijek postojati nešto što nećete vidjeti jer će oni odlučiti da je nešto važnije od toga. Postoji nešto što jučer niste vidjeli. I dan prije toga. I znate što? Danas vam ništa ne fali.

3. Ne dajte da vam postanu distrakcija
Ne dajte da vas obavijesti i zvukovi smetaju u onome što radite. Isključite ih i posvetite se obavezama. A svi oni koji vas hitno trebaju? Oni će vas (čak i ako nemaju vaš broj ili ni lipe na računu - jer upravo to im društvene mreže omogućuju) nazvati.

4. Ne dajte se zavarati
Istraživanja su pokazala da provjeravanje društvenih mreža u nama ponajviše budi negativne emocije jer ćemo uvijek naići na nešto što drugi rade, a mi ne možemo. Ili drugi imaju, a mi želimo. Ne zaboravite da život nije ono što vidite na slikama i ničiji život nije savršen.

5. Postavite granice
Odredite vremensko razdoblje koje ćete provesti na društvenim mrežama, a nakon što ono prođe, ugasite ih, i ako treba, nastavite koristiti uređaj. Ne palite ih ponovno kada uzimate pauzu od posla. Kao i svaka druga loša navika koje se pokušavate riješiti, izbjegavanje društvenih mreža zahtjeva disciplinu, a što vam to teže pada, time vam je potrebnije.

6. Sjetite se stvarnosti
Pronađite način da ostanete u kontaktu s prijateljima van društvenih mreža. Najvažnije stvari u životu ne doživljavaju se na internetu, već se dijele s ljudima. Nemojte si dozvoliti da zaboravite kako zvuči vaš prijatelj jer se toliko dugo niste vidjeli uživo da ste zaboravili da, primjerice štuca kad se smije.

Piše: Andrea Holi
08.05.2018. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/drustvene-mreze-i-kako-preuzeti-kontrolu/111973/