objavljeno 07.05.2021. 14:01:00
KAZALIŠTE

Drugo 'Čitanje NJE'

Nakon predstavljanja drame, koja uz inovativan režijski pristup Barbare Rocco nadrasta izvedbenu formu jer uključuje i multimedijalne platforme

Čitanje NJE
Čitanje NJE (Arhiva)

Drugi ciklus 'Čitanja NJE', u suradnji s GK Zorin dom u Karlovcu i glumicama Petrom Cicvarić i Ana Marijom Štefanac, u režiji Petre Pleše, u travnju je predstavio dramu Mie Laure Jurčić 'Cijele, ali isprepletene'.

Nakon javnog scenskog čitanja dr.med. Igor Salopek održao je dinamično i edukativno predavanje na temu 'Njezino mentalno zdravlje' u kojem se, pored statističkih podataka o psihičkim poremećajima koji pogađaju žene u odnosu na muškarce u RH, osvrnuo na važnost i utjecaj bliskih ljudi kao i struke i zajednice u pristupu i pomoći osobama koje pate od lakših i težih oblika psihičkih poremećaja, vješto povezujući vlastita iskustva i primjere s licima iz predstavljene drame.

6 glumica traži autora u svibnju se 'seli' u Varaždin gdje će, u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl i lokalnim umjetnicama, 12. svibnja predstaviti monodramu Kristine Gavran 'U mojim cipelama' u režiji Barbare Rocco i izvedbi glumica, samostalnih umjetnica Katarine Arbanas, Sare Ipše i Hane Kunić, na vanjskoj sceni Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 s početkom u 20 sati.

Nakon predstavljanja drame, koja uz inovativan režijski pristup Barbare Rocco nadrasta izvedbenu formu jer uključuje i multimedijalne platforme, redateljica Ksenija Krčar i dramaturginja i spisateljica Vesna Torjanac održat će zanimljiva izlaganja; 'Internalizirana mizoginija ili kad žena mrzi ženu' koje će otvoriti temu ženskih neprijateljstava, posramljivanja i stereotipa o ženama koje žene same, nesvjesno, održavaju na životu, čineći time štetu najprije sebi, a onda i drugim ženama, te 'Žensko tijelo kao zazorna scenska stvarnost'.

Ulaz na program je slobodan.

Varaždinsko izdanje 'Čitanja NJE' realizirat će se u organizaciji Kotar teatra iz Delnica u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl iz Varaždina, uz podršku partnera Kino klub Zagreb, Urania, Drame.hr I Vox Feminae. Glavni pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture I medija.

Cijeli program će se moći pogledati od 13. svibnja na https://6glumicatraziautora.com, uz poziv gledateljima da, prema svojim mogućnostima, doniraju u Fond solidarnosti za samostalne umjetnike (na žiro račun primatelja: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, IBAN: HR6423600001101463609 s naznakom 'Donacija OSU - 6gta'), ako žele da donacija bude upućena ženskim umjetnicama, koje su nastavno na prije postojeće neravnopravnosti, pogođenije krizama 2020. godine.

Jer nedostatak ženskih lica na pozornicama se #jednostavnomože ispraviti!

07.05.2021. 14:01:00
http://m.metro-portal.hr/drugo-citanje-nje/131918/