objavljeno 14.03.2009. 08:57:38
cabaret

Drugi Gumbekovi dani

Otvoren drugi festival cabareta Gumbekovi dani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/CROPIX)

Drugi međunarodni festival cabareta "Gumbekove dane" u petak je u Histrionskom domu svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon čega su izvedene "Arsenove teatralije", hommage kazališnom radu Arsena Dedića.

Gradonačelnik Bandić rekao je kako je riječ o novom, ali važnom festivalu, posvećenom najizravnijoj kazališnoj formi - cabaretu, koji ponajbolje prezentira kazalište kao zrcalo društvene stvarnosti.

"Arsenove teatralije" bile su posvećene glazbenom i pjesničkom opusu Arsena Dedića pisanom za kazalište. Pjesme i songove izveli su glumci Branka Cvitković, Goran Grgić, Žarko Potočnjak, Zlatko Vitez i drugi. Iako je prvobitno bilo predviđeno da neke od pjesama izvedu sam autor Arsen Dedić i njegova supruga Gabi Novak, oni ipak nisu sudjelovali u večerašnjem programu.

Ravnatelj Histrionskog doma Zlatko Vitez je za idućih 14 dana, do 27. ožujka, najavio još 12 predstava, među kojima četiri gostovanja - iz Srbije, Bugarske, Italije i SAD-a. Od naših kazališta nastupit će, među ostalima, Kerempuh, ITD i varaždinski HNK, a od umjetnika koji se bave cabaret formama - Željko Vukmirica, Siniša Ružić i Arijana Čulina.

Na završnoj večeri festivala, posvećenog zagrebačkoj cabaretskoj tradiciji i istaknutom cabaretskom umjetniku Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.-2000.), bit će dodijeljene i četiri nagrade - za najbolji cabaret, najbolju mušku i žensku ulogu te za izvanredan doprinos oživljavanju cabareta.

Organizator festivala je Glumačka družina Histrion.

14.03.2009. 08:57:38
http://m.metro-portal.hr/drugi-gumbekovi-dani/15686/