objavljeno 22.12.2010. 20:07:29
JEDINSTVENI PRIRUČNIK

Dovršen veliki Osmojezični enciklopedijski rječnik

Osmi svezak, od T do Ž, posljednji je dio jednog od najambicioznijih projekata Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža"

Dovršen veliki Osmojezični enciklopedijski rječnik
Dovršen veliki Osmojezični enciklopedijski rječnik (lzmk.hr)

Leksikografski zavod "Miroslav Krleža" objavio je zadnji, osmi svezak Osmojezičnog enciklopedijskog rječnika, u kojemu je 90 tisuća općih i stručnih hrvatskih natuknica prevedeno na sedam svjetskih jezika. Time je dovršen jedan o najambicioznijih projekata Leksikografskog zavoda, ističe u razgovoru za Hinu glavni ravnatelj LZ-a Vlaho Bogišić.

Zadnji, osmi, svezak od T do Ž sadrži 14.240 leksičkih jedinica koje su na 1.631 stranici prevedene na ruski, engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski i latinski jezik.

U polaznom stupcu hrvatske natuknice sadrže razgovorni rječnik, ali i nazive pojedinih struka, od tradicionalnih obrta do informatike i kibernetike, te pojmovnik različitih humanističkih područja. Rječnik zahvaća jezik u širem povijesnom i društvenom kontekstu tako da se u njemu obrađuju pojmovi iz književnosti, znanosti, industrije. Zahvaća se i u jezičnu prošlost i izvanstandardnu upotrebu, o čemu svjedoče brojne arhaične, pokrajinske, dijalektalne i šatrovačke riječi i izričaji, uz strukovne internacionalizme i brojne natuknice iz svijeta športa, zabave i medijske kulture.

Suodnos polaznog hrvatskog stupca i stupaca drugih sedam jezika, od ruskog do latinskog, pokazuje obilje zajedničkih značajki kojima je hrvatski jezik povezan s cjelinom europskog izričaja, ali pokazuju i uočljive razlike koje tvore povijesno izraslu posebnost hrvatskog jezika.

Natuknice su popraćene uobičajenim jezikoslovnim oznakama i naznakama o polju značenja uz obilnu frazeologiju na svakom uključenom jeziku, što ovom rječničkom pomagalu daje enciklopedijski karakter te pruža mnoštvo podataka sinkronijskog i dijakronijskaog značaja.

Riječ je o jezičnom priručniku široke primjene i pouzdanom pomagalu za različite oblike učenja jezika i prevođenja, potrebnom u školstvu, znanosti i novinstvu.

Vlaho Bogišić napominje kako je glavni pečat Osmojezičnom rječniku dao glavni urednik Tomislav Ladan (1932.-2008.), kojemu je on posvetio cijeli svoj život i bez čijeg neusporedivog jezičnog genija ovakvo djelo ne bi bilo moguće. Upravo je Ladan, koji 2000. kao ravnatelj Leksikografskog zavoda počinje intenzivno raditi na ovom projektu, omogućio da se u 10-ak godina objavi čak šest svezaka.

Oko 90.000 pojmova temeljnog niza, mnogo je i za jednojezični rječnik, rekao je Bogišić, koji napominje da su svi ti pojmovi prevedeni na sedam jezika, uz provjeru fraza kod izvornih govornika. Riječ je o milijun izvedenih inačica u osam jezika, što ovaj rječnik čini neusporedivim u svjetskim razmjerima u današnje vrijeme, istaknuo je Bogišić.

Suradnica na izradi Rječnika Višnja Suknaić napominje da je od idejnog projekta 1971. do objave prvog sveska (A-E) 1987. proteklo 16 godina, da bi u iduće 23 godine projekt bio zaokružen i dovršen.

Napominje kako je na projektu radilo 78 jezičnih stručnjaka, od kojih otprilike trećina iz Leksikografskog zavoda, a preostale dvije trećine iz šire hrvatske jezikoslovne zajednice. Na njemu je predano radio tehnički, redakcijski i informatički tim Leksikografskog zavoda, a najviše vanjskih suradnika redovni su profesori, eksperti za strane jezike Filozofskog fakulteta.

Ovaj rječnik nije normativan, inzistiralo se na upotrebnom, govornom jeziku, a sve natuknice stranih jezika nastojalo se provjeravati kod izvornih govornika, kaže Bogišić, koji ističe kako se opravdanost cijelog projekta vidi i u velikom interesu javnosti jer su još prije dovršetka projekta imali više od tisuću pretplatnika.

Glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda na kraju ističe nadu da će Zavod u budućnosti dobiti potporu javnosti za ovako dostojne projekte koji opravdavaju smionost i smisao postojanja Leksikografskog zavoda. (hina/metro-portal)

22.12.2010. 20:07:29
http://m.metro-portal.hr/dovrsen-veliki-osmojezicni-enciklopedijski-rjecnik/53094/