objavljeno 17.09.2019. 15:01:00
STVARNO?

Dovoljno je lagano šetati svaki dan za duži život

Možda vam ipak neće biti potrebno vježbanje u teretani dva puta tjedno kako bi bili zdravi i dugovječni

I šetnja je dovoljna?
I šetnja je dovoljna? (Arhiva)

Vježbanje postaje sve više pravilo, a ne iznimka, no izgleda da nam teretana barem dva puta tjedno zapravo nije niti potrebna za dug i zdrav život, tvrde stručnjaci. Naime, čini se da tjelesna aktivnost bilo kakvog intenziteta može promijeniti dužinu vašeg života.

Nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je da je provođenje više od devet i pol sati dnevno sjedeći, za razliku od stajanja ili hodanja, povezano sa povećanim rizikom od smrti.

Iako se već odavno zna da tjelesna aktivnost povećava očekivanu dužinu života, ovo istraživanje razmatralo je razlike u intenzitetu.

Usporedili su lagane aktivnosti, kao što su sporo hodanje ili lagani zadaci poput kuhanja ili pranja posuđa; umjerene aktivnosti, uključujući brzo hodanje, usisavanje ili košenje travnjaka; i jake aktivnosti, kao što su trčanje, nošenje teških tereta ili kopanje.

Istraživači su pratili 36.383 sudionika u dobi od 40 i više godina, u prosjeku 5,8 godina.

Otkrili su da je bilo koja razina tjelesne aktivnosti, bez obzira na intenzitet, povezana sa znatno nižim rizikom od smrti. Najveće smanjenje rizika od smrti, oko 60-70 odsto, bilo je između najmanje aktivnih i najaktivnijih učesnika.

Istraživanje je vodio profesor Ulf Ekelund iz Norveške škole sportskih znanosti u Oslu, koji se specijalizirao za epidemiologiju tjelesne aktivnosti.

Prošle godine, službenici su upozorili da je četiri od pet osoba u riziku od rane smrti, izazvane srčanim ili moždanim udarom i da je nedostatak aktivnosti, prje svega tjelesne, veoma odgovoran za ovako lošu statistiku.

17.09.2019. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/dovoljno-je-lagano-setati-svaki-dan-za-duzi-zivot/120728/