objavljeno 14.08.2016. 09:00:55
ZANIMLJIVO

Doručak ipak možete preskočiti

Unatoč tomu što se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu, dva nedavno provedena istraživanja američkih znanstvenika pokazala su da prvi jutarnji obrok i nije toliko važan koliko se dosad vjerovalo

Doručak je važan, ali ne toliko koliko se misli
Doručak je važan, ali ne toliko koliko se misli (Shutterstock)

Doručak se uvijek apostrofira kao najvažniji obrok u danu i daju se mnogi savjeti kako bi trebao izgledati, no dva nedavna istraživanja provedena u SAD ne slažu se s tom tvrdnjom. 

Naime, prvo je istraživanje pokazalo da preskakanje doručka, odnosno njegovo redovito konzumiranje nije povezano s gubljenjem težine niti s pretjeranom pretilošću. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Istraživanja znanstvenika iz Birminghama pokazala su I da nema neposredne veze između doručkovanja i energetske ravnoteže tijekom dana.

Dobrovoljci su bili podijeljeni u tri grupe. Jedna je dobila zadaću da svakodnevno doručkuje, druga da svakodnevno preskače doručak, a treća da primjenjuje svoje svakodnevne navike kada je doručak posrijedi. Dio dobrovoljaca iz treće grupe svakodnevno je doručkovao, a dio preskakao jutarnji obrok.

Nakon četiri mjeseca svi dobrovoljci stali su na vagu kako bi se provjerila eventualna promjena u njihovoj kilaži. Ustanovljeno je da su od početka istraživanja svi izgubili ili dobili samo po pola kilograma ili kilogram. Odnosno, ostali gotovo na istom.

Drugo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u istom časopisu pokazalo je da svakodnevno doručkovanje ne utječe znatno na opće poboljšanje metabolizma. U ovom je istraživanju sudjelovalo 33 vitkih dobrovoljaca kojima su kontrolirani kolesterol i količina šećera u krvi. Podijeljeni su u dvije grupe - pola ih je dobilo zadaću konzumirati doručak, a druga preskakati ga.

Nakon šest tjedana pojedincima iz obiju grupa izmjereni su tjelesna težina, razina kolesterola i šećera u krvi. Pokazalo se da su sve vrijednosti gotovo identične onima kakve su bile prije početka studije.

Izgleda da mitove ipak možemo raskrinkati ... 

14.08.2016. 09:00:55
http://m.metro-portal.hr/dorucak-ipak-mozete-preskociti/99599/