objavljeno 10.08.2011. 18:03:17
AFERA DAJLA

DORH traži zabranu otuđenja nekretnina župe Dajla

Državno odvjetništvo poduzima moguće pravne radnje kako bi se spriječio povrat nekretnina RH.

Samostan župe Dajla

Državno odvjetništvo je danas podnijelo prijedlog Općinskom sudu u Bujama za "osiguranje nenovčane tražbine Republike Hrvatske određivanjem privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina koje su bile vraćene župi Dajla", a najavilo je i poduzimanje "odgovarajuće pravne radnje" za povrat tih nekretnina u državno vlasništvo, piše Hina.

U priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je izvijestilo da je prijedlog sudu podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Bujama nakon što je Ministarstvo pravosuđa poništilo rješenja Ureda za imovinsko-pravne poslove Istarske županije (donesena od 1997. do 2002.) kojima su župi Dajla, kao pravnom slijedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana u Dajli, vraćene nekretnine u vlasništvo.

Kako su ovim rješenjem poništeni i svi pravni učinci koja su proizvela ranija rješenja, Općinsko državno odvjetništvo u Bujama je podnijelo navedeni prijedlog u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske, pojašnjavaju u državnom odvjetništvu.

"U daljnjem tijeku postupanja po utvrđivanju svih činjenica vezanih uz raspolaganje nekretninama koje su bile predmetom povrata, Državno odvjetništvo će poduzeti odgovarajuće pravne radnje za povrat navedenih nekretnina u vlasništvo Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

10.08.2011. 18:03:17
http://m.metro-portal.hr/dorh-trazi-zabranu-otudjenja-nekretnina-zupe-dajla/62150/