objavljeno 19.05.2018. 09:45:00
MA DA?

Donald Trump želi spasiti ZTE

Čini se da je sada kineski predsjednik Xi Jinping intervenirao kod predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i nastoje pronaći mirno rješenje koje bi osiguralo ZTE -u daljnje poslovanje

Iako zvuči nevjerojatno...
Iako zvuči nevjerojatno... (ZTE)

Trgovinske sankcije nametnute kineskom ZTE prije mjesec dana, vjerojatno bi značile kraj poslovanja tvrtke. Američki predsjednik Donald Trump, sada je postao milostiv i najavio na Twitteru da želi pronaći rješenje i spasiti ZTE.

ZTE zbog nedovoljne provedbe dogovorenih mjera za Iran i Sjevernu Koreju, već se po drugi puta našao u problemima. Prvo su u ožujku 2017. godine morali plati novčanu kaznu od 1,2 milijarde dolara za zaobilaženje sankcija i isporuku američke tehnologije u Iran. Prošlog mjeseca dobili su trgovačke sankcije kojima im se na sedam godina zabranjuje kupnja i korištenja američkog softvera i hardvera u proizvodima (uključujući Qualcomm procesore). Time je ZTE-u gotovo onemogućeno nastaviti poslovanje s pametnim telefonima, 70.000 radnih mjesta se našlo na kocki i sva trgovina im je globalno zaustavljena.

Čini se da je sada kineski predsjednik Xi Jinping intervenirao kod predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i nastoje pronaći mirno rješenje koje bi osiguralo ZTE -u daljnje poslovanje. Barem ako ćemo vjerovati objavi na Twitteru od 13. svibnja 2018, od strane @realDonaldTrump.

U svakom slučaju, ovo je neobičan prijelaz u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine. Voljeli bi da krajnji korisnici ne budu žrtve. ZTE pametni telefoni su jeftini, dobre kvalitete i bilo bi doista šteta da nestanu s tržišta. Osobito Axon linija. Bit će zanimljivo vidjeti koje će se na kraju rješenje pronaći za ZTE i nametnute im sankcije Američkog ministarstva trgovine (US Department of Commerce).

19.05.2018. 09:45:00
http://m.metro-portal.hr/donald-trump-zeli-spasiti-zte/112204/