objavljeno 02.03.2021. 08:01:00
EVO NJEGA...

Donald Trump: Back in business

Donald Trump je između redaka dao naslutiti da bi se opet mogao kandidirati na predsjedničku dužnost 2024. U nedjelju je održao prvi govor nakon napuštanja Bijele kuće.

Trump is back?!
Trump is back?! (Arhiva)

CPAC (Conservative Political Action Conference) je tradicionalni godišnji sastanak utjecajnih američkih konzervativaca. Upravo je taj forum Donald Trump  odabrao za svoj prvi veliki javni nastup nakon što je napustio dužnost predsjednika SAD-a. I sve su oči bile uprte u - Trumpa.

Konferencija koja se inače održava u blizini Washingtona je zbog korona-restrikcija „premještena" na jug SAD-a, u sunčani Orlando na Floridi. Tamo su restrikcije ionako nešto blaže. Sudionici skupa su bili oduševljeni nastupom bivšeg predsjednika.

"Trump je budućnost (Republikanske) stranke", rekla je za DW zastupnica u Kongresu Marjorie Taylor Greene, žena koja je u američkoj javnosti poznata po tome što podržava teorije zavjera.

Cijeli niz Trumpu odanih konzervativaca na pozornici je pozdravilo svog bivšeg lidera - i ujedno kako bi i sami sebe prezentirali kao moguće nasljednike Trumpa u kampanji za sljedeće predsjedničke izbore 2024. Dok se po Floridi širila korona, sudionici skupa u Orlandu su šetali po dvorani, „reklamirajući" svoje omiljene promidžbene artikle iz vremena Donalda Trumpa, uključujući i šešire na kojima je stajalo "Make America Great Again" ali i druge odjevne predmete na kojima su stajale i druge omiljene Trumpove fraze.

Jedan od trgovaca, Sany Dash, cijeli je vikend prodavao Trumpovu „robu" iz 2020. - i onda, samo par sati prije Trumpovog bombastičnog govora, na svom štandu počeo nuditi i „kolekciju Trump" za 2024. 

„Glasam samo za autsajdere", kaže Dash, i dodaje da ga uopće ne zanimaju drugi potencijalni kandidati Republikanske stranke za 2024. „Ja sam glasao za Obamu zato što je bio autsajder, ali je onda posao insajder, i zato samo onda glasao za Trumpa jer je on bio autsajder."

Entuzijazam oko izbora 2024.

Usprkos gubitku Bijele kuće, Senata i Zastupničkog doma, Trump je „zacementirao" svoju poziciju kao lider Republikanske stranke. Dva puta je protiv njega bio pokrenut postupak opoziva s predsjedničke dužnosti, ali usprkos tome i usprkos razbuktaloj pandemiji u SAD-u, usprkos gospodarskim problemima podrška Trumpu nije opala.

Sudeći po rezultatima jedne nedavne ankete (Quinnipiac University), 75% posto republikanaca želi da Trump igra važnu ulogu u idućem razdoblju. Posjetitelji CPAC-a u Orlandu su također jasno pokazali da oni računaju s Trumpom kao sljedećim predsjedničkim kandydatom Republikanske stranke.

"Donald Trump će se kandidirati 2024.," kaže za DW Trumpu odani republikanski kongresmen Matt Gaetz. Ovaj zastupnik smatra da je Trump jednostavno najbolji kandidat koji može i na kraći i na duži rok zastupati interese stranke.

Iako su neki republikanski čelnici poduzeli manje poteze kojima su se pokušali distancirati od Trumpa, oni su ipak brzo shvatili da je Trump duboko ukorijenjen u stranci i da ima jaku bazu. Početkom veljače se tako republikanski lider u Senatu, Mitch McConnell, najprije okomio na Trumpa zbog njegove uloge u napadu na Kapitol, ali je onda kasnije reporterima rekao da će podržati Trumpa ako se odluči na ulazak u utrku za novi predsjednički mandat.

Jedan drugi trgovac u Orlandu, koji je na kongresu konzervativaca prodavao Trupove promotivne artikle, rekao je da ne vjeruje nijednom drugom republikanskom kandidatu koji želi krenuti u predsjedničku utrku 2024. - i da će glasati samo za Trumpa. A ako Donald Trump ipak odustane od Bijele kuće, onda će, kaže nam, podržati najstarijeg sina bivšeg predsjednika - Donalda Jr. Trumpa.

Konsenzus!

CPAC je inače prilika za „otkrivanje" budućih zvijezda iz konzervativnog tabora, političara koji bi mogli povesti Republikansku stranku u budućnost. Ali svi oni koji su razmišljali o tome da preuzmu „uzde" u svoje ruke, morat će se još neko vrijeme strpjeti. Posjetitelji kongresa u Orlandu su okružili samo Trumpa, tražili su kontakt sa svim onim sudionicima koji su na bilo kakav način povezani s Trumpom.

Dok su se Ben Carson, bivši Trumpov ministar za stanovanje i urbani razvoj, te Mike Pompeo, bivši američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo, kretali među okupljenom masom, brojni Trumpovi obožavatelji sui h okružili, nadajući se barem nekom selfieju ili zagrljaju s nekadašnjim visokorangiranim Trumpovim suradnicima. Nije u Orlandu bilo ni mjesta za one koji drugačije misle o (predsjedniku) Trumpu. Bilo je mjesta samo za konsenzus oko njegovog lika i djela.

Deset republikanaca koji su podržali pokretanje postupka opoziva Trumpa zbog njegove uloge u neredima 6. siječnja, postali su meta napada.

Taylor Greene kaže da bi se njezini kolege na Capitol Hillu koji ne podržavaju Trumpa, radije trebali fokusirati na stvarne neprijatelje, a to je po njoj - Demokratska stranka. Gaetz ide i korak dalje, zaprijetio je da će se aktivno boriti protiv svojih vlastitih kolega koji se odluče izazvati Trumpa.

Trumpovo prvo pojavljivanje u javnosti

Zadnji dan CPAC-kongresa je bio najvažniji. Tijekom vikenda mnogi su govornici nastupili pred polupraznom dvoranom, ali kad se Trump popeo na pozornicu atmosfera je odjednom bila kao na nekom rock-koncertu.

Inače, prije tog nastupa, cijela zemlja praktički ništa nije čula o Trumpu u posljednjih mjesec dana otkako se iselio iz Bijele kuće. 74-godišnji političar je svoj prvi javni nastup iskoristio kako bi istaknuo i lidersku ulogu u Republikanskoj stranci. Odmah je napao Joeja Bidena i Demokratsku stranku. Trump i dalje tvrdi (lažno) da su izbori prošle godine bili manipulirani i da je on stvarno pobjednik predsjedničkih izbora 2020.

Trump je napao i članove svoje stranke. Naveo je imena svih članova Zastupničkog doma i Senata koji su glasali za pokretanje postupka opoziva, odnosno podržali proglašavanje Trumpa kao krivca za nerede na Capitol Hillu. Sudionici kongresa su glasno izviždali svako ime spomenutih republikanaca, a Trump je obećao da će se angažirati aktivno oko izbora „jakih republikanaca" - a to je probudilo strahove da bi on mogao dodatno podijeliti stranku.

Ali ključno pitanje koje su mnogi imali na umu ipak je bilo: hoće li se Trump stvarno kandidirati 2024?

I dok je verbalno napadao Bidenovu administraciju i Demokratsku stranku, Trump je u jednom trenutku rekao: „Mogao bih se čak odlučiti na to da ih pobijedi i treći put!"

Tim izrazom „treći put" Trump se referira na prve izbore i njegovu pobjedu 2026. - te lažnu tvrdnju kako je upravo on pobijedio na izborima 2020. 

Trumpove su izjave o mogućoj novoj predsjedničkoj kandidaturi okupljeni delegati pozdravili glasnim uzvicima odobravanja, a to bi se moglo shvatiti kao dodatni signal da bivši predsjednik SAD-a još uvijek uživa veliku podršku unutar Republikanske stranke.

02.03.2021. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/donald-trump-back-in-business/130671/