objavljeno 16.11.2023. 10:31:00
DOMINO

Domino 2024. započinje u New Yorku

Domino 2024. započinje u New Yorku: Queer New York International Arts Festival (QNYIAF)

Bit će dobra sezona
Bit će dobra sezona (Arhiva)

Nakon šest godina stanke, Queer New York International Arts Festival od 7. do 17. veljače 2024. u New Yorku predstavlja radove hrvatskih i međunarodno priznatih umjetnika u NYU Skirball Center for the Performing Arts, a program kurira i producira Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino te osnivač i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije u Hrvatskoj. Skirball je veliki kazališni centar s 850 mjesta i jedno je od važnih prostora za predstavljanje međunarodnih izvedbenih umjetnika u New Yorku. Na svojim stranicama su najavili ovaj festival koji se svojim konceptom u potpunosti preslikava iz Hrvatske u Sjedinjene Američke Države - https://nyuskirball.org/events/queer-new-york-international-arts-festival/.

Festival propituje tradicionalne definicije i razumijevanje queera kroz umjetničke prakse, koncepte i/ili forme. Polazišna točka na kojoj se gradi umjetnička platforma festivala kreće od ideje queera kao mjesta izvan norme te činjenice da spomenuta norma ovisi o geografskom, društvenom i političkom kontekstu. Ovakav dugogodišnji angažman queer umjetnosti i festivalskog programa Domina snažan je i glasan odgovor na re-tradicionalizaciju umjetnosti i društva koja se događa u Istočnoj Europi posljednjih nekoliko godina.

Suradnju s kazalištima i kulturnim ustanovama u New Yorku (SAD), udruga Domino uspostavlja i gradi od 2011. godine kada su kroz program Dominova festivala Perforacije u kultnom kazalištu La MaMa predstavljeni neki od vodećih suvremenih izvedbenih umjetnika i umjetničkih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja. Prvo izdanje Queer New York International Arts Festival-a održalo se 2012. godine na desetak lokacija diljem Manhattana i Brooklyna, a drugo izdanje održano je 2013. godine u suradnji s eksperimentalnim kazalištem La MaMa u New Yorku.

Dominovim programima prvi puta su u u SAD-u predstavljeni do sada, među ostalima, Petra Kovačić, Nenad i Alen Sinkauz, Oliver Frljić, Bruno Isaković, Branko Brezovec, Room 100, BADco, Ivica Buljan, Željko Zorica, Igor Grubić, Studio za suvremeni plesa. Ukupno je samo iz Hrvatske nastupilo u okviru tih programa više od 40 umjetnica i umjetnika. Kad se tom broju pridodaju i međunarodni umjetnici iz Japana, Brazila, Južne Afrike, Njemačke, Nizozemske, Italije, Francuske, Slovenije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja, dolazimo do gotovo 100 umjetnika proteklih deset godina o kojima su višekratno pisali The New York Times, Huffington Post, Financial Times, The New Yorker te mnogi drugi američki i svjetski mediji. Udruga Domino i Zvonimir Dobrović dugotrajnim razvijanjem kontakata s američkim kazalištima postigli su vidljivost i otvorili prostor za zaista zavidan broj domaćih i inozemnih umjetnika u SAD-u, a sasvim sigurno predstavili širok spektar domaćih umjetnika u međunarodnom kontekstu što je priličan uspjeh za organizaciju s nezavisne umjetničke scene u Hrvatskoj.

QNYIAF 2024. predstavlja umjetnike iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske, Njemačke i SAD-a čiji radovi istražuju niz suvremenih pitanja povezanih s queer identitetom i marginalizacijom, otvarajući teme kao što su seksualni rad, migracija, prava urođenika, politički progon te neokonzervativizam. Program uključuje predstave, performanse, videoinstalaciju / izložbu i niz razgovora s umjetnicima i kustosima.

Festival započinje 7. veljače radom Arijane Lekić - Fridrih Od5do95, video instalacijom i umjetničkim web projektom koji dokumentira međugeneracijske priče i iskustva djevojaka i žena koje žive u Hrvatskoj, a nastavlja se predstavama i performansima umjetnika iz Hrvatske: Brune Isakovića, Nataše Rajković i Mie Zalukar, te izvedbama međunarodno priznatih umjetnika kao što su: Clayton Lee iz Toronta; Tiziano Cruz iz Argentine, Wagner Schwartz iz Francuske / Brazila, te drugi. Predstavljeni radovi propituju društvene i umjetničke norme, politike patrijarhata, pojam 'drugih' i dinamike moći između centra i margine. Detaljan program će biti objavljen u prosincu 2023. na web stranicama NYU SKirball-a i udruge Domino.

16.11.2023. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/domino-2024-zapocinje-u-new-yorku/144637/