objavljeno 18.01.2018. 10:01:00
OSVRT

Dominantni crtež i senzibilni kolor Damira Medvešeka

Kontinuirano se posvećujei radu na nekoliko ciklusa koje istodobno radi, od motiva tajanstvenih djevojaka i sudbonosnih žena poznatih ili zamišljenih lica...

Medvešekov crtež fascinira
Medvešekov crtež fascinira (Miroslav Pelikan)

Damir Medvešek, akademski slikar iz Zagreba istaknuti je pripadnik suvremene hrvatske likovne scene, vrlo produktivan, kako na svom radnom mjestu, glavnog slikara HNK-a i scenografa i predavač na zagrebačkoj ALU, tako i u onom temeljnom poslu, slikarskom, kontinuirano se posvećujući radu na nekoliko ciklusa, koje istodobno radi, od motiva tajanstvenih djevojaka i sudbonosnih žena poznatih ili zamišljenih lica, grada Zagreba u svom posebnom, osobnom viđenju i doživljavanju,mitskih konja koji izviru iz povijesti i traju do danas, osamljenih i tihih krajobraza koji se prostiru na nepoznatim geografskim širinama i dužinama, mrtvih priroda koje svjedoče o lijepim, nježnim i prolaznim trenucima...

Za svoj je slikarski rad često nagrađivan i hvaljen posebice od inozemnih kritičara i galerista, davno za Brijunski ciklus i sasvim nedavne objava sjajne kritike u uglednom magazinu USA ART.

Njegov slikarski opus značajan je i opsežan doprinos iskrenog umjetnika, koji slika iz zadovoljstva, gotovo bi se reklo, u idili stvaranja, u harmoniji stvaralaštva.

No, za Medvešekov opus važno je istaknuti i nekoliko ključnih elemenata, koji njegovo djelo čine prepoznatljivim i samosvojnim. Riječ je ponajprije o snažnom prisustvu crteža koji je jednostavno vidljiv na svakom njegovom radu, manje ili više istaknut. Da, Medvešek je fasciniran crtežom i njegovim mogućnostima. Crtež daje temeljni karakter njegovim slikama, bitna je odrednica slikarstva, crtež dominira. Splet raznolikih linija koje prepliću površinu platna ili papira tvoreći raznovrsne oblike, u sasvim određenom, pravilnom, kontroliranom ritmu, nose i daju izvorni tonalitet djela.

Drugi važan element Medvešekovog slikarstva jest kolor, fin i odmjeren, nježan i senzibilan kolor, ponegdje gotovo proziran ali nazočan, umjeren, odnjegovane geste koja se ne prepušta slučaju ili mahnitanju ruke. Boje su precizno odabrane i vješto harmonizirane jedna s drugom, do cjelovite palete. Dojam koji izaziva kolor na slikama Damira Medvešeka potiče na razmišljanje gledatelja o potrebi isticanja razumijevanja i shvaćanja, ljubavi i oprosta u svakodnevnosti života.

Slikarstvo Damira Medvešeka nosi još jedan pečat, nazočnost neophodne doze optimizma neophodne svima, poneka šal, skrivena žaoka, nešto smijeha i još više osmijeha jer suočavajući se s mnogim Medvešekovim slikama nisam krio svoje zadovoljstvo, lijepo je vidjeti i uživati u tim djelima, osmijeh je tada posve prirodna, logična pojava jer Medvešek rado slika ljepotu, iskazanu u raznim oblicima a mislim da umjetnost mora biti lijepa.

Sve su ove odrednice, od dominantnog crteža i senzibilnog kolora lako se opažaju u obimnom ciklusu ulja, akrila, na platnu, drvu ili papiru, u velikim i malim formatima, do niza crteža i grafika koje upotpunjuju produkciju Damira Medvešeka.

U svakodnevnom kontaktu s bojom, s kistom, s izazivačkom bjelinom papira ili platna, slikar ne može a da ne odgovori, tvoreći novi svijet u svakoj likovnoj konstrukciji i uživajući u stvaranju.

Piše: Miroslav Pelikan
18.01.2018. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/dominantni-crtez-i-senzibilni-kolor-damira-medveseka/109774/