objavljeno 25.07.2008. 02:51:51

Dokad će nogometaši nositi glavu u torbi?

Sigurnost na terenu upitnija od ishoda borbe za prvaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/CROPIX)

Započinje još jedno hrvatsko nogometno prvenstvo, osamnaesti put zaredom od neovisnosti zakotrljat će se lopta travnjacima hrvatskih stadiona. Baš kao i posljednjih nekoliko godina, favorit za osvajanje prvenstva je Dinamo. Ne bude li nekog velikog iznenađenja i ovaj put klubu iz Maksimirske ulice u leđa će gledati Hajduk, Rijeka, Osijek, Slaven Belupo...

Bolni podsjetnik

Naravno, ne nužno i tim redom. Ostali? Bez omalovažavanja, u potojećem rasporedu financijskih i inih sredstava klubovi koji su svako proljeće sudionici ‘lige za bedake’ nemaju nikakve šanse za možebitni iskorak.

Licencu za predstojeće prvenstvo bez prevelikih zapreka dobili su tek Dinamo, Inter, Rijeka, Osijek i Slaven Belupo. Preostalih sedam klubova to je uspjelo tek nakon žalbe Žalbenom vijeću. Puno upitnija od ishoda borbe za budućeg hrvatskog nogometnog prvaka je sigurnost nogometaša na hrvatskim stadionima. Na to nas mora podsjećati velika nogometna tragedija s kraja ožujka, kada je u naguravanju za loptu s Cibalijinim Tomislavom Jurićem od posljedice silovitog udarca glavom u zid ispod ograde na istočnoj strani igrališta, preminuo Zadranin Hrvoje Ćustić. 

Prema postojećem stanju stvari, tek tri prvoligaša - Zagreb, Zadar i Croatia Sesvete - nisu zadovoljila sigurnosne kriterije za igranjem na svojim stadionima pa će biti domaćini na alternativnim. Licencu za odigravanje utakmica Prve HNL u posljednji tren dobila je Cibalija, a uskoro isto očekuju Zadar i Zagreb.

Unatoč svemu, zabrinjavajuće je da je za predstojeće prvenstvo licencu bez prevelikih zapreka izborilo tek pet klubova, dok je preostalih sedam licencu ishodovalo nakon žalbe Žalbenom vijeću. Podatak koji tjera na razmišljanje, posebno uzme li se u obzir  želja nogometnih čelnika za proširenjem lige na 16 klubova.

Prema najavama iz Hrvatskog nogometnog saveza, sljedeći postupak licenciranja bit će stroži nego ikada jer tako nalaže Uefa, čiji inspektori u Hrvatsku stižu već ove jeseni. Vremena je malo, a posla mnogo, jer u postupku prvoligaškog licenciranja klub treba zadovoljiti pet kriterija: sportski, infrastrukturni, administrativno-kadrovski, pravni i financijski.

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
25.07.2008. 02:51:51
http://m.metro-portal.hr/dokad-ce-nogometasi-nositi-glavu-u-torbidokad-ce-nogometasi-nositi-glavu-u-torbi/10183/