objavljeno 05.12.2009. 18:09:03
PRIRODA ZNA

Dojenje smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti

Istraživanje u trajanju od 20 godina potvrdilo je da dojenje prepolovljava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i njegovih posljedica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Majke koje odluče dojiti djecu mogle bi za više od polovice smanjiti rizik od 'metaboličkog sindroma', kombinacije simptoma koji uključuju visok krvni tlak, pretilost i porast kolesterola koji zajedno mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Žene koje pate od oblika dijabetesa povezanog s trudnoćom pozitivan učinak dojenja na zdravlje pokazao se još većim te smanjuju rizik od zdravstvenih komplikacija od 44 do 86 posto, pokazalo je novo istraživanje kalifornijskih znanstvenika koje će biti objavljeno u stručnom časopisu Diabetes.

Ranija istraživanja pokazala su da se kod žena koje doje u periodu od nekoliko tjedana nakon poroda stabilizira krvna slika i to po pitanju razina glukoze i masti. Novi rezultati istraživanja koje traje već 20 godina dobiveni su na uzorku od preko 700 žena u dobi od 18 do 30 godina i pokazuju blagotvorne učinke dojenja na ženski organizam.

"Rezultati jasno pokazuju da dojenje može imati iznimno pozitivne učinke na prevenciju razvoja rizičnih faktora koji mogu dovesti do dijabetesa ili srčanih problema", rekla je voditeljica istraživanja dr. Erica Gunderson.

Znanstvenici su primijetili da pozitivni učinci dojenja nisu povezani s tjelesnom masom, fizičkom aktivnošću ili drugim životnim navikama. Primijetili su međutim da žene koje nisu razvile 'metabolički sindrom' u pravilu nemaju izraženijih masnih naslaga na trbuhu te imaju višu razinu HDL (dobrog) kolesterola.

"Metabolički sindrom je vrlo dobar pokazatelj razvoja dijabetesa i mogućih srčanih problema u srednjoj životnoj dobi žena koji mogu prouzročiti preuranjenu smrt. Kako metabolički sindrom u SAD-u pogađa između 18 i 37 posto žena u dobi od 20 do 59 godina, vjerujemo da je period majčinstva vrlo važan u njegovom razvoju, a time i prevenciji", zaključila je dr. Gunderson.

05.12.2009. 18:09:03
http://m.metro-portal.hr/dojenje-smanjuje-rizik-od-dijabetesa-i-srcanih-bolesti/27962/