objavljeno 15.12.2020. 08:01:00
EU

Dogovorena uspostava Europskog obrambenog fonda

Zemlje članice EU-a postigle su u dogovor s Europskim parlamentom o uredbi kojom se uspostavlja EDF, koji će u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju imati na raspolaganju 7,953 milijarde eura iz europskog proračuna

Koliko je snažan?
Koliko je snažan? (Arhiva)

"Zadovoljstvo mi je objaviti da smo dogovorili čvrst, prema budućnosti okrenut instrument koji će pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sposobnosti u području sigurnosti i obrane. Novi Europski obrambeni fond pojačat će sposobnost EU-a da zaštiti svoje građane i učini EU jačim globalnim akterom", izjavila je njemačka minstrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Iz novog Europskog obrambenog fonda financirat će se zajedničke akcije i prekogranična suradnja u cijeloj EU, u svakoj fazi industrijskog ciklusa koji se odnosi na obrambene proizvode i tehnologije. Dizajn programa osigurat će sudjelovanje obrambenih industrija svih veličina, uključujući mala i srednja poduzeća, čime će se ojačati i poboljšati obrambeni lanci opskrbe.

Ukupni proračun EDF-a iznosit će 7,953 milijarde eura. Otprilike trećinom tog iznosa, prvenstveno u obliku bespovratnih sredstava, financirat će se konkurentni i suradnički istraživački projekti, a dvije trećine sredstava bit će dostupno za nadopunu ulaganja država članica, odnosno sufinanciranje troškova razvoja obrambenih sposobnosti nakon faze istraživanja.

Dogovor Vijeća i Parlamenta pozdravila je Europska komisija.

"Riječ je o važnom napretku jer će EU prvi put imati poseban program za potporu suradnji u području obrambene industrije. Integriranija, inovativnija i konkurentnija tehnološka i industrijska baza europske obrane važna je za osiguravanje otpornije i strateški autonomne Europe. Suradnjom u području obrane i zajedničkim ulaganjem u istraživanje i razvoj u okviru Europskog fonda za obranu osigurat će se najsuvremenije i interoperabilne obrambene tehnologije i oprema u skladu s potrebama država članica u smislu kapaciteta", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

U okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira Unije (2021. - 2027.) iz Fonda će se financijski podupirati konzorciji subjekata iz različitih država članica koji surađuju u istraživanju i razvoju obrambenih proizvoda i tehnologija. Fond uključuje i mehanizme za poticanje sudjelovanja malih i srednjih poduzeća u prekograničnim obrambenim projektima, što doprinosi otvaranju europskih lanaca opskrbe u području obrane.

15.12.2020. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/dogovorena-uspostava-europskog-obrambenog-fonda/129225/